Ledaren Pita från Move Forward Party utropar Thailands valseger

Thailand -

Partiledaren för Move Forward Pita Limjaroenrat, 42, måndagen den 15 majth) förklarade en seger efter den inofficiella rösträkningen i det thailändska allmänna valet som släpptes av valkommissionen (EC).

Från och med den senaste uppdateringen kl. 9:57 från EC leder Move Forward Party på partilistan följt av Pheu Thai Party och Bhumjaithai Party.

Det inofficiella omröstningsresultatet visar att Move Forward Party hade vunnit 14,136,838 112 400 miljoner röster för partiets lista och XNUMX av XNUMX valkretsledamöter i riksdagen.

Samtidigt hade Pheu Thai-partiet 10,795,470 112 XNUMX miljoner röster för partiets lista och XNUMX parlamentsledamöter.

Totalt gick 39,293,867 52,238,594 75.22 thailändare till valet av XNUMX XNUMX XNUMX thailändare som har rösträtt vilket är XNUMX procent.

Pita sa på sin Twitter efter midnatt (15 maj), "Jag är redo att bli den 30th Thailands premiärminister. Tack till alla väljare som har stöttat mig. Vi har samma dröm, hopp och övertygelse om att Thailand måste bli bättre från förändringar. Det spelar ingen roll om du har röstat på mig men jag kommer att vara din premiärminister och kommer att tjäna er alla.”

TPN media noterar dock att det inte är en garanti att Pita skulle bli premiärminister, som vi förklarar nedan.

Nästa steg är dock att den militärutnämnda senaten och det nyvalda huset går samman för att nominera en ny premiärminister, även om detta kan ta lite tid och olika koalitioner förväntas bildas för att försöka få igenom sin kandidat.

Move Forward Party har tagit alla tre platserna i tre valkretsar i Phuket i Thailands nationella val.

Thailand går in på sista sträckan innan thailändare går till valurnorna för det allmänna valet där de väljer parlamentsledamöter över hela landet den 14 maj.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.