Team Hollywood tar tre torv i IRC Zero vid 34:e Phuket King's Cup Regatta

PRESSMEDDELANDE:

Phuket -

Försvarsmästaren och den australiensiske veteranen Ray Roberts Team Hollywood tog knappt ut rivalen Thailands TP52 Kevin och Tom Whitcraft THA 72 för att vinna högsta klass IRC Zero i en spännande tävling som lyfte fram den 34:e Phuket King's Cup Regatta.

Alla vinnare av kölbåts- och flerskrovs- och internationella jolleklasser tog emot sina utmärkelser vid den kungliga prisceremonin, som hölls på Beyond Resort Kata, Phuket.
-=-=-=-=-=-
IRC Zero-klassen gick rakt igenom: THA 72 vann det första racet på sista dagen och lämnade det efter Team Hollywood med en poäng på väg in i regattans sista race. Och om THA 72 hade vunnit det senaste loppet, skulle den ha vunnit regattan eftersom den hade vunnit tävlingens näst sista tävling.
-=-=-=-==-=-
De två yachterna duellerade ut det under hela banan och när de vände toppmärket på sista sträckan av det sista racet var de mindre än en båts längd från varandra. Sparring hela vägen ner på banan, Team Hollywood, noterade sex segrar från tio race i den här klassen, och kunde precis dra ut segern genom att passera sluttiden med sex sekunder på korrigerad tid över THA 72. Världsberömd seglare Adam Minoprio, som var taktikern på Team Hollywood, sa: "Det var riktig racing idag, nipp och tuck hela vägen."
-=-=-=-=-=-=
Den Singapore-registrerade båten WindSikher från Sarab Singh och Nick Burns slutade trea totalt i den här klassen, men lyckades hänga tufft, segla varje race och vinna den sista tävlingen i serien. Det var samma ett-två-tre-avslut som den här klassen såg förra gången regattan hölls 2019. Och dessa tre båtar har vunnit regattan de senaste fem gångerna den har hållits (Team Hollywood 2022, 2019 & 2018; THA 72 2017 & Windsihker 2016).
Med en andra- och tredjeplats i dag kunde Kazuki Kiharas japanska besättning på Char Chan hålla fast och vinna IRC 1-klassen och undvika en sen laddning av Garry Holts Let's Get It On, som vann båda loppen idag och tog tvåa övergripande. Craig Douglas Ramrod kom trea totalt baserat på en bra dags visning. Morten Jakobsens Hanuman XXXIX slutade fyra trots att Morten var dåligt väder idag och båten inte seglade.
-=-=-=-=-=-=-=
Matti Sepps Judy placerade sig på femte plats i klassen – se förresten upp för Matti som tävlar på World Match Racing Tour. Craig Nichols Alright startade inte för tredje tävlingsdagen i rad och slutade sist i klassen.
Thais tog seger i Premier Cruising-klassen, eftersom Ithinai Yingsiris X-Yacht 55 Pine Pacific vann igen på sista dagen för att vinna segern över Peter Cremers eleganta Warwick 75 Shatoosh och Simon & Chaa Piffs Firstlight som slutade trea, även om den inte seglade på sista dagen.
-=-=-==-=–=-=-
Chartercruisingklassen tävlade inte idag men Jakod Handtes Fei Jian triumferade i denna klass och vann en division i King's Cup för första gången på trettio år av tävling. Torben Kristensens Kinnon var tvungen att dra sig ur regattan efter lopp två på dag tre när den kolliderade med 2Fast4you, men den tog ändå andraplatsen i klassen över Masami Yamashitas Inlova på grund av sina förstaplatsvisningar tidigt i regattan.
-=-=-=-=-=-=-
Multihull OMR-klassen tävlade inte på sista dagen men Hermann Schwarz' 2Fast4you vann alla lopp i denna klass över Hang Chens ZOE, förutom loppet där den var tvungen att dra sig ur på grund av sin kollision med Kinnon.
De internationella jolleklasserna (Optimist Boys, Optimist Girls, Open ILCA4, ILCA6, ILCA 7, 420, 470 och Open Skiff) såg 182 jollar från Thailand, Storbritannien, Singapore, Indien, Japan, Malaysia och Kina tävla mot varandra utanför Kata Beach.
-=-=-==-=-=-=
Thais gjorde mycket bra i jolletävlingarna då Chanatip Tongglum vann Optimist Boys och Prin Subying vann Optimist Girls-klassen. I 29er-klassen leder Chaichanawut Deenak och Suthon Yampinit från Thailand.
Landskvinnorna Narisara Satta och Nichapa Waiwai vann klassen Skiff Boat. Open ILCA 7 såg thailändaren Prakasit Hongpradab vinna med andra thailändare Paliga Poonpat och Chakkaphat Wiriyakitti som vann 420-klassen. 470-klassen fångades av Navee Thamsoontorn och Panida Suksomporn också från Thailand.
Open ILCA4 vanns av Kenan Tan från Singapore med landsmännen Khoo Zachary som tog Open ILCA6-divisionen. och Open Skiff-mästerskapet vanns av Anandi Chandavarkar från Indien.
Kevin Whitcraft, ordföranden för Phuket King's Cup Regatta-organisationskommittén sa vid den kungliga prisceremonin: "Från kölbåtsflottan till den största jolleflottan i King's Cups historia har det varit en stor hyllning till Hans Majestät Kung Rama X, vårt värdland och alla som frossar i havens frihet – särskilt i thailändska vatten.
Det har gått tre långa år utan Phuket King's Cup Regatta och vi är glada över att ha avslutat detta evenemang som starten på en ny framtid för Regattan som visar att Phuket och Thailand är tillbaka i affärer som en destination för resor.”
-=-=-=-==-=-=-
Det har gått tre långa år utan Phuket King's Cup Regatta och vi är glada över att ha genomfört detta evenemang som starten på en ny framtid för Regattan som visar att Phuket och Thailand är tillbaka i affärer som destination för resor och segling.