Minns Phukets Phoenix båttragedi för fyra år sedan idag som dödade 47 kinesiska turister

Phuket -

  Idag den 5 julith2022 har markerat fyra år sedan Phoenix båttragedin i Phuket som dödade 47 kinesiska turister.

På juli 5th2018 under monsunsäsongen inträffade olyckan bland blandade rapporter om varningar från väderbyråer.

Phoenix-turbåten fraktade 105 passagerare som var 93 turister, 91 var kineser och två var europeiska, 11 båtbesättningsmedlemmar och en reseguide.

Vid cirka 5:00 var båten på väg från Racha Island på väg tillbaka till Chalong Pier, söder om Phuket. Vädret var klart när båten avgick, men det hade kommit en del varningar om hårt väder från vissa myndigheter som inte följts. Phoenix mötte fyra meter höga vågor och dåligt väder innan den kapsejsade.

Vissa passagerare hade enligt uppgift inte på sig flytvästar och även om några lyckades ta sig till livbåtar när Phoenix sjönk, var många instängda inne i det sjunkande skeppet, inklusive barn.

En fisketrålare kom till platsen och lyckades rädda 48 passagerare ur vattnet under stormen. En kvinna hittades flera kilometer bort från båten tillsammans med flera andra passagerare som hade avlidit, men hon överlevde mirakulöst olyckan.

Olyckan väckte intensiv granskning av den marina turistnäringen och sporrade till flera stämningar och riktade uppmärksamhet från den kinesiska ambassaden och konsulatet. Efterföljande undersökningar visade att Phoenix var undermålig när det gäller dess konstruktion, underhåll och säkerhetsutrustning. Till exempel hade båten enligt uppgift bara en vattentät dörr när den skulle ha haft fyra och glasfönsterrutorna var inte av marint kvalitet, vilket enligt utredarna kostade många passagerare livet eftersom de var instängda i fartyget och inte kunde krossa glaset.

Båten ska också ha haft en motor konstruerad för en lastbil och inte ett marint fartyg.

En andra båt, Serenita, kantrade med 42 personer ombord nära Koh Mai Thon under samma storm, men alla överlevde.

Olyckan påverkade också avsevärt kinesisk turism och Thailands rykte som en säker destination för turister från Kina, vilket ledde till många inspektioner och ökade regler och policyer som ett resultat av olyckan. Det tog nästan ett år för turismen från Kina att återhämta sig helt efter incidenten, som naturligtvis påverkades igen senare när Covid-19-pandemin slog till.

TPN media sänder våra kondoleanser till familjemedlemmarna och vännerna till de som drabbats av denna fruktansvärda tragedi.

För mer om förlisningen av Phoenix, klicka här.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja Phuket Express 2022!

Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än tre år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.