Soi Dog Foundation efterlyser hårdare tillämpning av hund- och kattuppfödningslagar

Nästan ett år efter att lagstiftning trädde i kraft som reglerar hund- och kattuppfödare i Thailand, har Soi Dog Foundation uttryckt oro över dess genomförande, och säger att konkreta rättsliga åtgärder ännu inte har vidtagits.

Lagstiftningen i fråga – Dog Welfare in Dog Breeding Farms and Cat Welfare in Cat Breeding Farms – publicerades i Statstidningen den 18 december 2020 och trädde i kraft den 16 juni 2021. Lite har dock gjorts för att säkerställa att de genomförs effektivt.

Som medlem av Thailands Cruelty Prevention and Welfare of Animal Committee var Soi Dog Foundation nära involverad i utarbetandet av denna lagstiftning som är på plats för att säkerställa välfärden för hundar och katter på avelsfarmar och i djuraffärer; förbättra inspektioner av sådana gårdar och butiker; och stänga av de som inte uppfyller de nödvändiga standarderna.

De standarder som beskrivs i lagstiftningen inkluderar bland annat den kost och mängd ett djur utfodras, storleken på deras inhägnad eller viloplats, deras tillgång till motion, socialisering och veterinärvård, det maximala antalet kullar de producerar under sin livstid. och vid vilken tidpunkt de borde dras tillbaka från avel helt och hållet.

Även om Soi Dog Foundation inte håller med om den avsiktliga aveln av hundar och katter – särskilt med tanke på den enorma herrelösa population som redan finns i landet – inser de att det äger rum och vill säkerställa välbefinnandet för alla inblandade djur.

"Vi förstår att det har varit svårt [för myndigheterna] att besöka uppfödningsgårdar och andra kommersiella anläggningar under pandemin", säger Dr Tuntikorn Rungpatana (Dr. Oob) som representerar Soi Dog i ovannämnda kommitté. "Men under den här tiden har vi sett gårdar stänga på grund av den ekonomiska krisen och övergivna djur, vilket också är ett stort problem."

"Nu när situationen med Covid-19 förbättras, hoppas vi att se en positiv förändring i hund- och kattuppfödning enligt dessa lagar," tillade han.

Enligt Dr. Oob har behovet av dessa lagar drivits av omänskliga avelsmetoder över hela landet. Det är till exempel inte ovanligt att valpar och kattungar blir sjuka och dör i sina nya hem, efter att ha sålts innan de fått sina nödvändiga vacciner. På samma sätt tas liten hänsyn till djurens hälsa och välbefinnande när de väl har dragits tillbaka från aveln.

Det finns också ett bredare samtal att föra om etiken i att avsiktligt föda upp hundar – särskilt de som är helt olämpliga för det thailändska klimatet och med genetiska störningar till följd av inavel – när det redan finns så många på gatan och i härbärgen som förtjänar av hem och som är lika underbara följeslagare.

"Att adoptera är naturligtvis bättre för djurens välfärd än att köpa från uppfödare, och det finns härbärgen runt om i landet som adopterar djur utan kostnad, inklusive Soi Dog Foundation", säger Dr Oob.

Soi Dog Foundation har en lång erfarenhet av att adoptera tusentals hundar och katter till kärleksfulla hem, både inom Thailand och utomlands, och alla deras räddade djur är steriliserade/kastrerade, helt vaccinerade, mikrochips och medicinskt och beteendemässigt utvärderade. Stiftelsen ger också stöd efter adoption där det behövs.

Men om en person insisterar på att köpa en hund eller katt från en uppfödare istället för att adoptera, uppmanar stiftelsen dem att stödja en gård som verkar med djurens välbefinnande i åtanke och att rapportera gårdar som inte gör det. Bekymmer kan rapporteras till Department of Livestock Development, Provincial Livestock Company och District Livestock Inspector via DLD 4.0 smartphone-applikationen. Alternativt kan de anmälas till Soi Dog Foundation på [e-postskyddad]

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Glöm inte att prenumerera på vårt nyhetsbrev och få alla våra nyheter levererade till dig i ett spamfritt dagligt e-postmeddelande Klicka här! ELLER skriv in din e-postadress nedan!

Hjälp till att stödja Phuket Express 2022!

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.