Thailands premiärminister bekräftar att han ska säkerställa skydd av thailändska medborgare mitt i militära blossar längs gränsen mellan Thailand och Myanmar

PRESSMEDDELANDE:

Premiärminister Srettha Thavisin har bekräftat sitt åtagande att säkerställa skyddet av thailändska medborgare mitt i den senaste omgången av militära blossar längs gränsen mellan Thailand och Myanmar. De senaste sammandrabbningarna nära den andra vänskapsbron i Myawaddy, mitt emot Thailands Mae Sot-distrikt, har fått tusentals flyktingar att fly in i Thailand sedan fredagen (19 april).

Srettha betonade Thailands beredskap att agera mot alla hot mot landets territoriella integritet och suveränitet till följd av Myanmar-konflikten, och sa att situationen övervakas noga, särskilt rörelser nära Andra vänskapsbron.

Utrikesministeriet, genom talesmannen Nikorndej Balankura, bekräftade också att thailändska säkerhetsstyrkor har stationerats på olika platser längs gränsen för att förhindra eventuella brott mot Thailands suveränitet. Ministeriet samordnar aktivt insatserna för att säkerställa människors säkerhet i gränsområdena och för att återställa fred och stabilitet.

Sammandrabbningarna i Myawaddy började intensifieras på fredagskvällen när oppositionsstyrkor försökte ta kontroll över staden. Myanmars militär, med mer än 200 soldater förankrade nära Moeiflodens checkpoint, har utsatts för angrepp från oppositionsdrönare som släpper sprängämnen.

När striderna pågår i Myawaddy, med Myanmars militära styrkor som använder helikoptrar och genomför flyganfall mot oppositionsgrupper, är situationen fortfarande kritisk. Den thailändska regeringen har förberett katastrofcentrum i distrikten Mae Sot, Phop Phra och Mae Ramat för att hjälpa dem som drabbats av det pågående våldet. Mer än 1,200 XNUMX människor har sedan dess tagit sig över till Thailand sedan eskaleringen för att söka säkerhet från konflikten.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.