Thailand ska bli flygnav

PRESSMEDDELANDE:

Premiärminister Srettha Thavisin har introducerat Thailand Vision och lovar att lyfta Thailand som en viktig flygnav i Asien-Stillahavsområdet.

Han avslöjade planer på att höja Thailands flygplatser, i syfte att återställa Suvarnabhumi Airports status som en topp 20 global flygplats inom fem år. Samarbete med Airports of Thailand Public Company Limited (AOT), som förvaltar sex nyckelflygplatser, har säkrats för att uppnå dessa mål.

Suvarnabhumi Airports expansionsplan syftar till att hantera 150 miljoner passagerare årligen till 2030. SAT-1-terminalen, initialt för 45 miljoner passagerare, betjänar nu 60 miljoner passagerare årligen. Den tredje start- och landningsbanan, som öppnar 2024, kommer att hantera 60 flygningar i timmen, för att senare öka till 90. Framtida planer inkluderar att utöka terminaler och lägga till en ny för att ta emot 90 miljoner fler passagerare. En fjärde landningsbana är också på gång för att hantera upp till 120 flygningar i timmen.

Regeringen planerar att omvandla Don Mueang Airport till en punkt-till-punkt-modell, vilket ökar kapaciteten från 30 miljoner till 50 miljoner passagerare årligen till 2030. Detta innebär renovering av befintliga terminaler och utbyggnad av terminal 1 och terminal 2 för inrikespassagerare, med plats för upp till 27 miljoner passagerare årligen.

Regeringen planerar att bygga Andaman Airport som en andra flygplats för att betjäna turister som besöker Phuket och närliggande områden. Phukets internationella flygplats kommer också att expandera för att ta emot en förväntad ökning av årliga passagerare till 18 miljoner år 2030.

Regeringen har som mål att utveckla underhållsindustrin till ett nav för både kommersiella och privata flygplan. Det kommer att etablera ett temperaturkontrollerat lastlagersystem (Cold Chain) för att distribuera varor till över 280 miljoner människor i Thailand och grannländerna. Samarbetet med flygbolag, turistbyråer och hotell kommer att stärkas för att tillsammans utveckla den thailändska flygsektorn, optimera flygtidtabeller, flygplanstyper och passagerartjänster.

Hållbarhetsåtgärder inkluderar att anta Sustainable Aviation Fuel (SAF) och stödja inhemsk produktion, samt att främja miljövänliga förpackningar. Detta initiativ kommer inte bara att skapa ekonomiska möjligheter utan också förbättra livskvaliteten och driva på hållbar ekonomisk tillväxt i Thailand.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.