Förslag om att sätta grafiska varningsetiketter på alkohol i Thailand leder till starkt motstånd

Nationell-

Den 28 februari 2024 mottog Taopiphop Limjittrakorn, en parlamentsledamot från Move Forward Party, och relevanta byråer ett brev från Charoen Charoenchai och representanter från alkoholhaltiga dryckesindustrin som protesterade mot ett utkast till tillkännagivande från kontrollkommittén för alkoholdrycker angående grafiska förpackningsetiketter för alkoholhaltiga drycker.

Charoen uttryckte oro över att de föreslagna etiketterna, som kräver grafiska hälsobilder som svärtade lever, dödliga bilolyckor och döende patienter och varningsmeddelanden som täcker 30 % till 50 % av förpackningsytorna, kan ha negativa effekter på turismen. Detta skulle likna nuvarande regler för cigarettförpackningar i Thailand men skulle även gälla för enskilda burkar och flaskor.

Charoen hävdade att sådana stränga krav kan avskräcka turister, särskilt de som tycker om nattliv och alkoholrelaterade aktiviteter i Thailand. Detta kan i sin tur potentiellt skada leverantörer av underhållningstjänster inom turistsektorn.

Som svar på klagomålet framhöll Taopiphop vikten av att överväga effekterna på turismen, och noterade att Thailand är starkt beroende av sin turistindustri för ekonomisk tillväxt. Han konstaterade att stränga krav på grafisk förpackning kan skapa en negativ bild av Thailand inklusive hotell, restauranger och nöjesställen.

Det fanns också farhågor om att lyximporterade varumärken av alkohol, inklusive fina viner, skulle vara starkt emot etiketterna för att potentiellt skada deras varumärkesimage och potentiellt skulle kunna sluta sälja sina värderade varumärken i Thailand.

Det väcktes också oro för hur ett sådant förslag skulle höja driftskostnaderna för säljare av alkoholdrycker och diskriminera den kämpande lilla thailändska dryckes- och hantverksindustrin som förlitade sig på unik konst och design för sina produkter.

Taopiphop nämnde vidare att den thailändska folkhälsoministern Cholnan Srikaews övervakning av offentliga tjänstemän var tveksam, särskilt som den thailändska regeringsombildningen var nära att godkänna en lag om alkoholkontroll för introduktion till parlamentet nästa månad.

Move Forward Party föreslog ändringar i den nuvarande alkoholkontrolllagen och ansåg att offentliga tjänstemän inte borde skapa sina regler, eftersom det stred mot juridiska principer och etik, anmärkte Taopiphop.

Inledningsvis rapporterades det att förpackningsetiketterna för alkoholhaltiga drycker inte skulle tillämpas omedelbart eftersom feedback var öppen för övervägande, uppgav Taopiphop.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.