Manetvarning: Första hjälpen-behandling för manetstick

PRESSMEDDELANDE:

Faran med giftiga maneter ska inte underskattas. Manetgift påverkar kroppens huvudsystem; nämligen det kardiovaskulära systemet. Ett stick med tillräckligt med gift kan göra att hjärtat slutar slå på 2-5 minuter, och huden kan brännas eller få ärr runt ett sår.

Thailands turistmyndighet (TAT) vill råda turister att vara extra försiktiga när de simmar eller snorklar i thailändska vatten vid kontakt med giftiga maneter, och att inte ta några risker genom att gå in i vatten där skyltar har satts upp.

Åtgärder vidtas i alla Thailands badorter för att hålla simmare säkra. Skyltar som varnar för farorna med maneter har satts upp och första hjälpen-stationer har satts upp för att hantera alla som kan ha blivit stucken.

Där det är möjligt har nät satts på plats vid Thailands stränder för att skydda mot maneter (det bör dock noteras att av geografiska skäl kan inte alla stränder ha dessa), och turister rekommenderas att följa råden från badvakter eller turism- närstående operatörer i området.

Faran med giftiga maneter ska inte underskattas. Manetgift påverkar kroppens huvudsystem; nämligen det kardiovaskulära systemet. Ett stick med tillräckligt med gift kan göra att hjärtat slutar slå på 2-5 minuter, och huden kan brännas eller få ärr runt ett sår.

Här är vad man ska göra, och vad man inte ska göra, i fallet med ett manetstick:

Do's and Don'ts

  • Håll alltid utkik efter varningsskyltar för maneter som kan vara uppsatta vid en strand.
  • Fortsätt se dig omkring när du är i vattnet och försök simma med en partner. Ett stick kan ofta immobilisera en person vilket gör det svårt att simma tillbaka till stranden ensam.
  • För att förhindra manetstick när du simmar, bär en lycradräkt eller en långärmad skjorta och byxor som täcker alla hudytor.
  • Akta dig för till synes döda maneter på stranden. Om de nyligen strandade kan de fortfarande sticka.
  • Simma inte om det finns varningsskyltar och se alltid till platsen för närmaste Förbandscentral innan du simmar.
  • Simma inte i havet efter regn, på natten eller utanför manetbojarna.

Första hjälpen steg för ett misstänkt fall av giftiga maneter

Vid stick eller oavsiktlig kontakt med en giftig manet, håll dig lugn och försök komma ihåg att ta dessa steg:

  • För den skadade upp ur havet till en säker plats och ring omedelbart ambulans (rikstäckande jourtelefon för akuthjälp tel. 1669). Lämna inte personen utan uppsikt. Meddela eventuella myndigheter i området.
  • Lugna ner personen och låt honom/henne förbli stilla för att förhindra ytterligare spridning av eventuellt toxin och gnugga inte såret.
  • Häll vinäger kontinuerligt över såret i minst 30 sekunder, vilket initialt hjälper i de flesta fall. Använd inte färskt/vanligt vatten på såret, och gnugga inte sand på såret. Hotell, strandrestauranger och dykkläder runt om i Thailand har beordrats att hålla flaskor med vinäger lättillgängliga som en del av deras första hjälpen-förberedelser. *Det är en bra idé att ha med sig en flaska vinäger.*
  • Iaktta den skadade i 45 minuter och se efter minst ett av dessa tecken/symtom:
    • Svår smärta i såret, ryggen, bålen eller huvudet.
    • Rastlöshet eller förvirring.
    • Svettning, frossa, illamående eller kräkningar.
    • Hjärtklappning, bröstsmärtor eller tryck över bröstet.
    • Andningssvårigheter, snabb andning eller flämtande.
    • Blek ansikte eller blåaktig eller lila missfärgning av händer eller fötter.
  • Om den skadade personen är medvetslös, utför HLR innan du häller vinäger kontinuerligt över såret i minst 30 sekunder. Fortsätt att pumpa hjärtat tills den skadade blir bättre eller ambulansen kommer.
  • Sök läkarvård om du upplever några pågående symtom.

Även om det är extremt sällsynt att simmare och dykare i Thailand blir stucken av maneter, ber vi alla som planerar att simma eller dyka, särskilt i den södra regionen av landet, att vara medvetna om att det kan finnas maneter närvarande.

Flera arter av maneter, mestadels ofarliga, kan hittas säsongsvis i Thailand – vanligtvis mellan juli och december och november till april. Dock hittas Box Maneter ibland vid stränderna i Ko Lanta och Hat Nopparatthara – Mu Ko Phi Phi National Marine Park utanför Krabi-provinsen, Nam Bo Bay i Phuket-provinsen och ofta utanför Hua Hin och Cha-am stränder i Phetchaburi-provinsen, som samt Ko Tao i Chumphon-provinsen, Ko Samui, Ko Pha-ngan i Surat Thani-provinsen och Ko Mak och Ko Kut i Trat-provinsen.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.