Irrawaddy delfin hittades död i Songkhla

PRESSMEDDELANDE:

En kritiskt hotad Irrawaddy-delfin har hittats död i Thailands Songkhla-sjö, vilket förvärrar den pågående kampen för att skydda denna sårbara art.

Enligt Thai Whales-gruppen upptäckte en lokal invånare delfinen och larmade Marine and Coastal Resources Department, som nu genomför en obduktion för att fastställa dödsorsaken.

Irrawaddy-delfiner är utmärkande för sina rundade ansikten och frånvaron av en näbb. De väger upp till 159 kilo och möter hot från förlust av livsmiljöer, intrassling i fiskeredskap och illegal jakt, vilket bidrar till deras hotade status. International Union for Conservation of Nature har listat dem som hotade, och lyfter fram behovet av akuta åtgärder för att skydda deras minskande antal.

År 2022 uppmärksammade marinbiologen Dr. Thon Thamrongnawasawat det farliga tillståndet för delfinpopulationen Irrawaddy i Songkhla Lake, där endast 14 individer rapporterades vara kvar. Han nämnde omfattande fiske som ett betydande hot mot deras överlevnad.

Som svar på hans förespråkande förklarade National Marine Committee Irrawaddy-delfiner som en skyddad art i Thailand i maj 2022, ett drag som initierade regeringsstödda bevarande- och befolkningsövervakningsinsatser i Songkhla Lake och andra områden som Khanom Bay i Surat Thani och Andaman. Havet i Trang och Krabi.

Trots dessa bevarandeinsatser har populationen av Irrawaddy-delfiner i Songkhla Lake minskat kraftigt från 27 år 2015 till cirka 14 år 2022, vilket signalerar ett kritiskt behov av fortsatta och förbättrade skyddsåtgärder för att förhindra ytterligare förluster av denna unika art.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.