Bud för att förlänga den lagliga alkoholförsäljningstiden avvisades igen av den thailändska regeringens panel

Olika alkoholdrycker i flaskor med STOP-tecken på grå bakgrund

Nationellt —

En thailändsk regeringskommitté har för andra gången lagt ner ett förslag om att förlänga tiden för försäljning av alkohol på eftermiddagen som svar på aktivisternas vädjanden. Folkhälsoministern har dock inte helt avfärdat att eventuellt ändra försäljningstiderna i framtiden.

Den 19 februari 2024 samlades representanter från olika anti-alkoholgrupper på folkhälsoministeriet i protest mot den föreslagna försäljningsförlängningen som diskuteras av Thailands Alcoholic Beverage Policy Committee.

Specifikt, förslaget är att häva eftermiddagens försäljningsförbud på 2-5, som vi diskuterade här.

Kommittén leds av vice premiärminister Somsak Thepsuthin. Herr Somsak anlände till ministeriet för att ta emot ett brev från demonstranterna och försäkrade dem att kommittén inte skulle förlänga alkoholförsäljningstiderna, med hänvisning till behovet av ytterligare analys och övervägande.

Somsak uttryckte också sitt stöd för att inrätta en särskild fond, med titeln "Fonden för rehabilitering och vård av personer som drabbats av alkoholhaltiga drycker", för att hjälpa individer som påverkas negativt av alkoholkonsumtion.

Samtidigt har anhängare av att häva det långvariga förbudet, inklusive turism- och besöksnäringen, fortsatt att trycka på för åtminstone en rättegång i vissa områden, nästan säkert avsedda att vara hotspots för turism som Pattaya och Phuket.

Som svar på detta har folkhälsoministern sagt att förslaget inte är helt utanför fönstret utan behöver mer tid för att undersöka potentiella konsekvenser av att häva förbudet, vilket kan ta cirka tre månader, men som skulle vara långt efter målet att häva det Songkran eftersträvas av turistnäringen.

Turistnäringen vill att förbudet hävs för att stoppa förvirring från turister som försöker köpa alkohol i butiker, restauranger och hotell under försäljningstider. Lagen följs ganska strikt av stora kedjor och stora butiker, men ignoreras ofta av mindre mötesplatser, som mamma och poppar och små barer, särskilt i turistområden.

Motståndare till att häva förbudet hävdar att det kommer att orsaka fler bilolyckor och dödsfall på eftermiddagarna som deras främsta anledning till att motsätta sig ett upphävande av förbudet, även om anhängare hävdar att ett tre timmars förbud egentligen inte gör någon skillnad och att någon helt enkelt kan köpa en hel flaska sprit på 1:59 och vara lika full som att köpa under tre timmars fönster.

Vi diskuterar vår syn på den arkaiska lagen här.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Vill du annonsera hos oss eller fråga om marknadsföring av ditt företag, evenemang, välgörenhet eller sportevenemang? Mejla oss på [e-postskyddad]

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.