Pågående debatt fortsätter om utkastet till thailändsk cannabisproposition som förbjuder rekreationsanvändning, föreslagna receptbevis

Nationell-

Den 15 januari 2024 avslöjade Dr. Cholnan Srikaew, den thailändska folkhälsoministern, offentligt ett problem med Prasitchai Noonuan, en medlem av det thailändska cannabisnätverket, som nämnde att lagförslaget om cannabis och hampa skilde sig från det tidigare föreslagna lagförslaget. förändringar bildade av en koalition av cannabis- och hälsoförespråkare.

Dr. Cholnan uppgav att Prasitchai och andra medlemmar av det thailändska cannabisnätverket tidigare var inbjudna till politiska diskussioner om cannabis och hampa, med tonvikt på medicinsk och hälsomässig användning.

Användning av cannabis annat än för medicinska och hälsomässiga ändamål ansågs bryta mot lagen, men nuvarande cannabisbutiker lades inte ner, istället måste de fungera enligt de nya reglerna, anmärkte Dr. Cholnan.

"Användare, säljare, butiker, servicetider och försäljningsplattformar för cannabis måste övervakas eftersom marijuana inklusive rot, stjälk, blad och kronblad inte klassificerades som en olaglig substans. Men de innehåller en mängd tetrahydrocannabinol (THC) och Cannabidiol (CBD), därför måste användningen av dessa föremål ske under folkhälsobestämmelser och övervakning”, säger Dr. Cholnan.

Under diskussionen bjöds alla parter in att uttrycka sin åsikt angående cannabis- och hampalagstiftningen, men risker för mänsklighetens hälsa måste beaktas, påpekade Dr. Cholnan.

Enligt det tidigare lagförslaget från Bhumjaithai-partiet kunde cannabis användas i privata utrymmen, men inte i allmänna utrymmen, särskilt rökning.

Men denna förordning inkluderades inte i det nya lagförslaget och lade till att det fullständiga förbudet mot rekreationsändamål, med betoning på medicinska och hälsomässiga aspekter, inte bara var begränsat till offentliga utrymmen, sade Dr. Cholnan.

För att använda cannabis för medicinska och hälsomässiga aspekter måste användare ha bevis på medicinska skäl för att använda cannabis eller ha ett giltigt recept utfärdat av läkare, avslutade Dr. Cholnan. Detta verkar tyda på att användare enligt det föreslagna lagförslaget måste få ett läkarintyg som visar att de har ordinerats cannabis för att köpa från cannabisbutiker. Eftersom lagförslaget fortfarande är i MYCKET tidig utkaststatus är det dock oklart hur denna process skulle se ut eller om cannabisbutiker själva skulle kunna skriva ut certifikaten på plats.

Det är också oklart vilka medicinska tillstånd som förskriver cannabis skulle vara lämpliga för, med många nätanvändare som hävdar att människor helt enkelt skulle hävda stress, sömnlöshet eller värk för att få utskrivet cannabis, vilket hände i andra länder som strikt försökte förbjuda rekreationsanvändning och istället utvecklade en helt sekundär medicinsk certifikatindustri för cannabis. Det är också oklart hur ett förbud mot rekreationsanvändning i privata utrymmen, med böter på 60,000 2000 baht (US XNUMX dollar) skulle upprätthållas, vilket är ett stort problem för cannabisrättighetsaktivister.

TPN Media noterar dock att det nya lagförslaget INTE är slutgiltigt och diskuteras för närvarande av olika pro-cannabisgrupper och allmänheten till och med den 23 januari, som vi rapporterade här.

Efter att förslag och inlämningar har gjorts under den öppna processen, kommer den thailändska folkhälsoministern att granska de föreslagna ändringarna, träffa förespråkare och motståndare för cannabisaffärer och lämna in eventuella ändringar till det thailändska kabinettet. Vid den tidpunkten skulle lagförslaget behöva gå igenom regeringens och parlamentets godkännande, vilket sannolikt kommer att vara en lång och något komplex process med många olika åsikter om hur cannabis ska behandlas i Thailand.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.