Wuhan Virology Institute varnar för nya covid-stammar

PRESSMEDDELANDE:

Den senaste forskningen om coronavirus hos fladdermöss har väckt global oro över potentialen för framtida utbrott.

En studie ledd av Dr. Shi Zhengli, chef för Center for Emerging Infectious Diseases vid Wuhan Institute of Virology, Kina, avslöjar mer än 20 stammar med hög risk för mänsklig överföring.

Dr. Shi Zhengli, populärt känd som "fladdermuskvinna" och "virusjägare", har varit en framstående figur inom forskning om coronavirus som härrör från djur, särskilt fladdermöss. Hennes teams senaste fynd tyder på att dessa stammar potentiellt kan leda till framtida pandemier. Studien publicerades i en medicinsk tidskrift i juni förra året och har fått uppmärksamhet från kinesiska medier, vilket ledde till att vissa experter liknade den med en "coronavirusordbok" för att förutsäga och förhindra framtida utbrott.

Men kritiker hävdar att jakten på okända virus kan utgöra en risk. Ökad mänsklig interaktion med vilda djur på grund av virusjakt kan oavsiktligt leda till allvarligare globala pandemier.

Dr Zhengli har varit under granskning sedan covid-19-pandemin började eftersom hennes labb vid Wuhan Institute of Virology är specialiserat på forskning om coronavirus. Hon förnekar anklagelser om att covid-19-viruset rymt från hennes labb. Den kinesiska regeringen fortsätter att stödja hennes forskning om virus som kan passera från djur till människor.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Bild efter inläggsinnehåll
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.