Thailands premiärminister lovar att sätta stopp för fritidsanvändning av marijuana inom sex månader

Nationellt —

Premiärminister Srettha Thavisin tillkännagav sin ambition att sätta stopp för rekreationsanvändningen av marijuana i Thailand inom sex månader, och lovade lagändringar och strängare restriktioner för försäljningen av växten för att säkerställa att den endast används för medicinska ändamål.

Premiärminister Srettha på torsdagen den 21 september berättade för Bloomberg att hans administration arbetar för att få ett slut på de tvetydiga reglerna kring användningen av cannabis, som han erkände för närvarande är tillgänglig för både medicinskt och rekreationsbruk.

Thailand blev den första nationen i Asien att avkriminalisera marijuana i juni 2022 för sina medicinska tillämpningar. Men sedan dess, på grund av en avsaknad av reglering på grund av pågående debatt om avkriminaliseringen mellan olika politiska grupper, har tusentals cannabisbutiker vuxit upp runt om i landet, särskilt på turistplatser som Pattaya och Phuket, vilket gör det svårt att kontrollera dess felaktig användning.

Srettha betonade för USA-baserad media: "Marijuanalagarna måste skrivas om för att endast tillåta medicinsk användning. Anläggningen får inte användas för rekreationsändamål.”

Även om han inte utvecklade de specifika detaljerna om hur han kommer att reglera anläggningen eller butikerna, satte Srettha en deadline på sex månader, och angav att tydligare och strängare regler kommer att implementeras inom denna tidsram.

Premiärministern antydde också att det redan finns en bred enighet bland de elva partierna inom regeringskoalitionen om att användningen av cannabis och dess extrakt bör strikt begränsas till medicinska ändamål.

Samtidigt finns bland koalitionen Bhumjaithai-partiet, som lyckades förverkliga sin flaggskeppskampanj för legalisering av cannabis under den förra regeringen.

Även om Anutin Charnvirakul, Bhumjaithai-ledaren, flera gånger uttalat sin avsikt att ändra narkotikalagen för att säkerställa strikt kontroll över cannabisanvändning, motsätter han sig starkt idén att omkategorisera marijuana som ett kontrollerat ämne. En sådan handling skulle kunna leda till att människor fängslas eller bötfällas för marijuanaanvändning och Anutin och Bhumjaithai är starkt emot detta.

Efter att marijuana togs bort från listan över kontrollerade substanser av dåvarande folkhälsominister Anutin, föll cannabisanvändningen i Thailand i ett tillstånd av komplex och vag laglighet.

För närvarande finns det nästan 6,000 XNUMX cannabisbutiker över hela landet. Thailändska bönder får också fritt odla marijuana endast om de i förväg söker tillstånd från Food and Drug Administration.

Dessutom verkar de enda tydliga reglerna för användning av växter endast vara förbudet mot rökning av marijuana i allmänna utrymmen, en åldersbegränsning och förbudet för cannabisbutiker som verkar i närheten av skolor, inte vänder sig till elefanten i rummet - dess illegala rekreationsanvändning och tusentals apotek fokuserade tydligt på turister och rekreationsbruk kontra strikta medicinska tillämpningar.

Flera gånger har idéer uppstått i den nya regeringen för att förtydliga de vaga regelverken.

Den nyligen utnämnde folkhälsoministern, Cholnan Srikaew, uppgav att Bhumjaithai-partiet har möjlighet att återinföra sitt Cannabislag i parlamentet för överläggning.

Han betonade att trots att cannabis avnoterades klassificeras det fortfarande som ett narkotika även om det har diskuterats av vissa.

Han understryker nödvändigheten av att ändra cannabislagen för att begränsa dess användning. Vidare föreslog han att odlingen av cannabisplantor, särskilt ersättningen för hushåll att odla upp till 15 plantor på sin bakgård, skulle begränsas.

Samtidigt har cannabisledare i Phuket och Bangkok som reaktion på tillkännagivandet varit mestadels oberörda och sagt att det kommer att vara omöjligt att tydligt definiera medicinsk och rekreation och att de känner att en kompromiss kommer att göras.

De varnade också för att ett försök att återinföra böter eller straff för rekreationsbruk som Cholnan föreslog skulle leda till omfattande korruption som med barbranschen och en annan stor elefant i rummet, prostitution. Officiellt har de tidigare thailändska regeringarna tidigare sagt att prostitution inte existerar i Thailand men i verkligheten är den utbredd i många områden, trots att den inte är helt laglig. Att skjuta marijuana under jorden, varnar cannabisledare, kommer att orsaka ännu fler problem.

Med detta sagt välkomnar många cannabisföretagare rimlig reglering, särskilt för att stoppa illegal smuggling av marijuana från USA till Thailand och för att skydda och främja lokalt odlad marijuana från thailändska bönder.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2023!

Behöver du medicinsk eller reseförsäkring för din resa till Thailand? Vi kan hjälpa!

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.