Polisen arresterar artefaktplundrare och beslagtar cirka 1,000 XNUMX reliker

PRESSMEDDELANDE:

Polisen har i samarbete med Fine Arts Department gripit tre misstänkta som är inblandade i att plundra föremål från flera arkeologiska platser. Ungefär 1,000 XNUMX stycken – några över ett årtusende gamla – beslagtogs i en samordnad operation.

Undersökningen avslöjade ett gäng i två nivåer som specialiserat sig på denna illegala handel – en grupp som ansvarade för utgrävningar och en annan för att sälja föremålen. Relikerna, som inkluderar bronsskulpturer, tatueringssatser, silvermynt, cowrie-skal och smycken, såldes via Facebook-inlägg.

Hemlig polis hade tidigare köpt föremål från de misstänkta och lämnat in dem till konstavdelningen för kontroll. När de bekräftats som historiska artefakter utfärdades arresteringsorder, vilket ledde till räder på nio platser över Chiang Mai, Lampang, Phayao och Sukhothai.

De misstänkta har åtalats för olagligt innehav och försäljning av historiska artefakter, och polisen fortsätter sin utredning för att identifiera ytterligare förövare.

Generaldirektören för konstavdelningen Phanombut Chantharachot uppmanar allmänheten att rapportera alla misstänkta historiska artefakter till kulturministeriet eller konstavdelningen. Upptäckare kommer att kompenseras med en tredjedel av artefaktens värde efter verifiering.

Avdelningen kommer också att samarbeta med polisen för att öka medvetenheten om vikten av att bevara Thailands kulturarv och de lagar som skyddar det.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fem år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.