Förslag om att höja momsen skulle vara att hjälpa äldre, säger den thailändska regeringen

Nationellt —

Den thailändska regeringen överväger för närvarande inte en policy att höja mervärdesskatten (moms) från nuvarande 7 % till 10 %, förtydligade regeringen söndagen den 27 augusti. Det har dock dykt upp diskussioner om att en sådan ökning potentiellt skulle kunna generera ytterligare medel för att stödja landets växande äldre befolkning.

Mr. Pornchai Thiravej, direktören för Office of Fiscal Economy, avslöjade att National Economic and Social Development Council har lagt fram ett förslag om att höja momssatsen. Detta, menar de, skulle potentiellt kunna utgöra en pålitlig källa till medel för att hjälpa pensionärernas ekonomiska behov.

Förslaget går ut på att avsätta de ytterligare 3 procentenheterna från momshöjningen för att bidra till stödet till äldre medborgare. Trots dessa överväganden har det thailändska finansministeriet inte formulerat någon konkret policy som syftar till att höja momsen ännu, enligt ministeriets uttalande på söndagen.

Rådets analys belyser dock de trängande demografiska utmaningarna som Thailand står inför. För närvarande har landet omkring 13.5 miljoner äldre individer, vilket utgör ungefär 20% av den totala befolkningen. Prognoser indikerar dock att detta antal inom ett decennium kan stiga till över 18 miljoner, vilket utgör över 28 % av hela befolkningen. Dessutom förutspår experter att Thailand år 2040 kommer att vara hem för 20.51 miljoner äldre invånare, vilket motsvarar cirka 31.37 % av den totala befolkningen, eller en tredjedel av befolkningen.

Mr. Pornchai sa att en betydande del av Thailands äldre medborgare står inför ekonomiska kamper. Många upplever att de saknar medel för att täcka väsentliga utgifter, och deras inkomster faller under fattigdomsgränsen. Förvånande nog har undersökningar visat att trots att pensionsåldern uppnåtts fortsätter nästan 34 % av thailändska medborgare att arbeta. Av dessa tjänar svindlande 80 % mindre än 100,000 XNUMX baht årligen, vilket illustrerar deras beroende av kompletterande inkomstkällor för att täcka grundläggande levnadskostnader.

Nuvarande inkomstkällor för äldre thailändare inkluderar arbete (32.4 %), ekonomiskt stöd från deras barn (32.2 %) och pensioner (19.2 %). Dessutom har över 41.4% av de äldre medborgarna besparingar på mindre än 50,000 XNUMX baht.

I Thailand är statsanställda de enda mottagarna av statens pensionsförmåner, som utgör minst 40 % av deras månatliga inkomster. Men för de flesta thailändska medborgare som bidrar till pensionssparsystem, såsom socialförsäkring eller National Savings Fund, visar sig dessa medel ofta vara otillräckliga för att upprätthålla sin levnadsstandard efter pensioneringen.

"Även om förslaget att höja momssatsen kan möta motstånd från allmänheten, tror vi att det med en ordentlig förklaring kan få acceptans bland befolkningen", sa Pornchai. "När Thailand brottas med den förestående demografiska förändringen, är det fortfarande en avgörande strävan att hitta hållbara lösningar för att stödja sin växande äldre befolkning."

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Adam Judd
Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i ungefär nio år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/