Thailands digitala minister söker domstolsbeslut om att stänga av Facebook i Thailand på grund av falska annonser och bedrägerier

Bangkok, Thailand-

På en presskonferens sent på eftermiddagen måndagen den 21 augusti 2023, förklarade Thailands minister för digital ekonomi och samhälle, Chaiwat Thanakamanusorn, att hans ministerium planerar att söka ett domstolsbeslut om att stänga av Facebook i Thailand för att ha underlåtit att vidta åtgärder mot ett flertal bedrägerier, bedrägerier och falska annonser skapade av användare.

Ministern uppgav att det digitala ministeriet har försökt flera gånger att arbeta med Facebook för att ta bort och vidta åtgärder mot bedragare som använder sin plattform, men hävdade att företaget inte hade vidtagit några meningsfulla åtgärder.

Chaiwat sa att det har varit över 200,000 XNUMX offer för bedrägerier på Facebook från olika annonser, falska marknadsbedrägerier och andra bedrägerier. Detta uppgick till över tio miljarder baht i ekonomiska skador till berörda användare. Chaiwat sa att klagomål mot användare som blivit lurade på Facebook till polisen var regelbundna och att eftersom Facebook inte vidtog några åtgärder på deras sida, enligt honom, planerade Thailand att söka ett domstolsbeslut för att lagligt stänga tjänsten och ansluta sig till länder som Kina och Nordkorea.

Chaiwat sa att han planerar att be de högsta thailändska domstolarna att beordra stängning av Facebook i Thailand inom sju dagar, vilket skulle ske före slutet av augusti 2023.

Som presstid har Facebook, korrekt känt som Meta, inte omedelbart släppt ett uttalande som svar på Chaiwats juridiska hot. Det är också oklart att om ett domstolsbeslut skulle stänga av Facebook om det också skulle gälla Instagram och Threads, båda ägda av Facebooks moderbolag Meta. Det är också oklart om det skulle påverka messengertjänster.

Det är inte första gången Thailand hotar att förbjuda Facebook, eftersom ett liknande hot ägde rum i maj 2017 av den dåvarande militärjuntan ledd av Prayut Chan-O'-Cha. Det hotet gällde webblänkar som gav felaktig "felinformation" enligt regeringen som Thailand krävde att skulle tas bort. Thailand har också testat korta avstängningar av Facebook tidigare, enligt flera källor, för att se om det var möjligt under militärjuntaregeringen.

Varje sådan åtgärd för att förbjuda Facebook skulle inte gå över bra med ett stort antal av befolkningen, konstaterar TPN Media, eftersom Thailand har den högsta användningen av sociala medier i Sydostasien och Facebook är den viktigaste plattformen som många små och medelstora företag använder att nå sina kunder och marknadsföra sina produkter. Varje sådan avstängning skulle orsaka stora störningar för många företag och kommunikation.

Många sociala mediaanalytiker och kommentatorer förväntar sig inte att Facebook faktiskt kommer att stängas ner och betraktade det juridiska hotet som ett sätt att försöka få Facebook att vidta ytterligare konkreta åtgärder mot bedrägerier och bedrägerier och att arbeta närmare med den thailändska regeringen för att få slut på dessa problem och identifiera vanliga bedragare och brottslingar.

TPN-media kommer att ge ytterligare uppdateringar om den här historien när de blir tillgängliga under nästa vecka.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.