Kabinet godkänner opium- och magsvampprov för medicin

PRESSMEDDELANDE:

Regeringen har gett grönt ljus till ett utkast till kungligt dekret som tillåter odling av opium och magiska svampar för medicinskt bruk på försök.

Förslaget, som presenterades av justitieministeriet, fick enhälligt stöd från centrala statliga organ, inklusive ministeriet för högre utbildning, vetenskap, forskning och innovation, inrikesministeriet, kontoret för det nationella ekonomiska och sociala utvecklingsrådet och den kungliga thailändska polisen.

Utkastet till dekret, efter tillkännagivandet i Royal Gazette, kommer att markera början av detta ambitiösa projekt. Dekretet har noggrant granskats av statsrådet, ett rådgivande organ i juridiska frågor, och har utformats för att främja innovation och minska landets beroende av importerat morfin och antidepressiva medel.

Enligt den nya förordningen kommer International Narcotics Control College, beläget i Chiang Rais Chiang Saen-distrikt, att ha tillstånd att odla opium för medicinska ändamål. Denna högskola, som övervakas av Office of Narcotics Control Board, kommer att underlätta utvinningen av morfin av Government Pharmaceutical Organization i deras laboratorier i Bangkok och Pathum Thani.

Dekretet syftar också till att möjliggöra tillväxten av magiska svampar vid utsedda universitet och utbildningsinstitutioner i fyra regioner i Thailand. Institutioner som godkänts för projektet kommer att vara de som anses redo att inleda experimentella projekt för att skapa antidepressiva medel från extrakt av magiska svampar.

Magiska svampar innehåller viktiga föreningar, psilocybin och psilocin, som har en lovande potential för att utveckla antidepressiva läkemedel. Thailand har sett en betydande ökning av antalet depressionsdiagnoser, med cirka 1.76 miljoner fall registrerade mellan 2015 och 2020.

Experter sa att initiativet förväntas bana väg för kostnadseffektiv inhemsk produktion av dessa avgörande läkemedel, och därigenom spara landet en betydande summa pengar.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.