EGAT avvisar billigare elräkningar på grund av förluster

PRESSMEDDELANDE:

Thailands elektricitetsmyndighet (EGAT) har meddelat att de inte kan ta emot några ytterligare förfrågningar om billigare elräkningar under den kommande fyramånaderscykeln.

Beslutet kommer eftersom EGAT står inför ekonomisk press på grund av dess ackumulerade förlust, som resulterade från subventionering av elräkningar mellan september 2021 och maj 2023. Energy Regulatory Commission (ERC) uppskattar att den ackumulerade förlusten kommer att minska till 135 miljarder baht i slutet av den nuvarande månad.

För att komma till rätta med den ekonomiska situationen har EGAT gått med på att implementera en ny effekttaxa på 4.45 baht per kilowattimme från september till december i år. Denna tariff kommer att hjälpa myndigheten att klara sina förluster senast i april 2025, med en del av pengarna som ersätter EGAT. Byrån har dock uttryckt oro för att ytterligare sänkningar av elpriserna skulle hindra dess förmåga att betala tillbaka skulder och påverka dess framtida investeringar i kraftinfrastruktur.

De tidigare höga elpriserna kritiserades för att få företag att höja produktpriserna, vilket i slutändan höjde levnadskostnaderna. Federation of Thai Industries föreslog att en sänkning av elpriserna skulle hjälpa företag att hantera driftskostnaderna och göra Thailand till en mer attraktiv investeringsdestination. Ändå anser Egat att den godkända 4.45-baht-kursen skapar en balans mellan att ta itu med konsumenternas oro och att skydda myndighetens finansiella stabilitet för framtida investeringar i energiinfrastruktur.

EGAT-guvernör Boonyanit Wongrukmit klargjorde vikten av snabb återbetalning av skulder för att undvika potentiella negativa effekter på myndighetens kassaflöde och kreditvärdighet, vilket kan resultera i högre låneräntor. Han lyfte också fram betydelsen av att upprätthålla investeringar i kraftöverföringsexpansion för att säkerställa långsiktig energisäkerhet för landet.

Det föregående är ett pressmeddelande från den thailändska regeringens PR-avdelning.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.