Department of Disease Control besöker Soi Dog Foundation för att samarbeta om förebyggande av rabies

PRESSMEDDELANDE:

Soi Dog Foundation var stolta över att välkomna generaldirektören för Department of Disease Control Dr. Tares Krassanairawiwong, tillsammans med representanter från andra nyckelbyråer, till deras härbärge i Mai Khao, Phuket förra veckan. Besöket följde på en workshop för 'Rabies Network Development' i Phuket Town förra veckan för att diskutera att etablera Phuket som Thailands första rabiesfria provins.  

Överst på agendan stod Soi Dogs storskaliga steriliserings- och vaccinationsprogram. Känt som CNVR (Catch, Neuter, Vaccinate, Return), har programmet sett mer än 950,000 2003 herrelösa djur steriliserade/kastrerade och vaccinerade sedan de grundades XNUMX, vilket gör det till det största i sitt slag i världen. Programmet bidrar till en stadig minskning av den herrelösa befolkningen och minskar spridningen av smittsamma sjukdomar, inklusive rabies. 

Flera ledande myndigheter, inklusive Världshälsoorganisationen (WHO) och Global Alliance for Rabies Control (GARC), är överens om att det mest effektiva sättet att eliminera rabies hos människor är att eliminera den hos hundar. Vaccinering av 70 % av hundarna i ett område kommer att resultera i eliminering av rabies. 

Det är en liknande situation med att minska antalet herrelösa hundar; kastrering av 80 % av hundarna i ett område kommer att leda till en varaktig minskning av antalet, så länge ett underhållsprogram hålls uppe. Detta förutsatt att vaccinerade och kastrerade hundar lämnas på plats för att bygga upp flockimmunitet och förhindra att nya, okastrerade hundar tar över ett revir.

”Det har tagit tid att se en minskning av populationen av hundar på ön. Soi Dog har kört ett CNVR-program i 20 år”, säger Soi Dogs Phuket CNVR-chef Dr. Nattanich Maneewong. – Statistiken visar att det fungerar. Vi registrerar data för att övervaka framstegen, planera framåt och säkerställa att programmet blir så framgångsrikt som möjligt.” 

Systematisk registrering och samhällsengagemang är båda avgörande för ett effektivt genomförande av ett storskaligt program som detta, vilket hjälper till att fastställa antalet icke kastrerade djur i ett område och samordna verksamheten därefter.  

Den besökande delegationen lärde sig hur detta fungerar i praktiken genom Soi Dogs 14 mobila steriliseringskliniker i södra Thailand och i Greater Bangkok. Stiftelsens räddningstjänstemän lokaliserar och fångar på mänskligt sätt herrelösa djur med hjälp av lokala matare. Dessa djur kastreras sedan och vaccineras och insidan av deras öron tatueras för att indikera att de har klarat programmet. När de väl återhämtat sig från operationen, återförs djuren säkert till sina individuella territorier – deras närvaro där hjälper till att bygga upp flockimmunitet. 

Den besökande delegationen lärde sig också om Soi Dogs andra program, inklusive behandling, gemenskap, utbildning och adoption. För att hjälpa herrelösa djur i nöd, donerade Department of Disease Control vänligen en del medicinsk utrustning för användning på stiftelsens sjukhus på plats. 

Som framhölls vid Rabies Network Development-workshopen har det bara funnits ett registrerat fall av rabies (hos en hund) i Phuket sedan sekelskiftet – delvis tack vare Soi Dogs CNVR-program – vilket gör provinsen kvalificerad för utvärdering som rabies -fritt område. Om det lyckas kommer det att vara den första av Thailands 77 provinser att uppnå sådan status.

Det föregående är ett pressmeddelande publicerat med fullständigt tillstånd och auktorisation av organisationen/organisationerna som anges i PR-materialet och TPN-media. Uttalandena, tankarna och åsikterna från organisationen som är inblandade i pressmeddelandet är helt deras egna och representerar inte nödvändigtvis de från TPN media och dess personal.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.