Move Forward Partiledare tillkännager att bilda ny regering med tidigare oppositionsläger

Nationellt —

Ledaren för Move Forward-partiet Pita Limjaroenrat meddelade på måndagen att hans parti är redo att bilda en koalitionsregering med fem tidigare oppositionspartier och ett nytt parti, med totalt 309 platser i parlamentet och honom själv som premiärminister.

Pita vars parti vann flest platser i underhuset (representanthuset) sa vid presskonferensen den 15 maj att han redan hade kontaktat Paetongtarn Shinawatra, premiärministerkandidat för Pheu Thai-partiet, för att gratulera henne och bjudit in henne att gå med i en koalition.

Paetongtarn, i gengäld, gratulerade Move Forward och avslöjade senare för media att Pheu Thai inte skulle konkurrera med Move Forward mot att bilda en koalitionsregering, vilket bekräftar att hennes parti har åtagit sig att respektera folkets röster.

Pita avslöjade att de tre andra partierna han hade för avsikt att gå samman med var Thai Sang Thai, Prachachart och Seri Ruam Thai-partierna, som alla brukade slåss tillsammans med Move Forward i ett tidigare oppositionsläger.

Ett annat parti var Pen Tham, eller Fair Party, som hade en partilistad MP. Pen Tham hade mödosamt kämpat för fred i de tre sydligaste gränsprovinserna i Thailand, sade han.

Med de sex planerade partierna skulle den nya koalitionsregeringen ha 308 parlamentsledamöter tillsammans, vilket var tillräckligt för att bli en majoritetsregering, sa Pita. TPN noterar dock att detta belopp ensamt inte skulle kunna stå emot en senatsutmaning om Pita som premiärminister. Senaten är ovald och militärt utsedd och har även en röst på premiärminister.

Han avslöjade också att parterna skulle behöva ingå ett samförståndsavtal (MoU) så att det thailändska folket skulle se vad som skulle hända med landet under de kommande 100 dagarna och året som kommer.

För att upprätthålla sitt kampanjlöfte betonade Pita att Move Forward inte skulle bilda allianser med vare sig Palang Pracharath- eller Ruam Thai Sang Chart-partierna som hade tidigare vice premiärministern Gen Prawit Wongsuwan och före detta premiärministern Gen Prayut Chan-o-cha som premiärkandidater, respektive. .

När det gäller Bhumjaithai, som fick tredje plats i det thailändska valet och 70 parlamentsledamöter, är det oklart vilken riktning partiet kommer att gå men för närvarande inkluderar Pita dem inte i koalitionen. Bhumjaithai leds av Anutin Charnvirakul, cannabisförespråkare och vaktmästare för folkhälsoministern.

Om Bhumjaithai kunde lösa meningsskiljaktigheter med Move Forward och gå med, skulle koalitionen ha tillräckligt med röster för att besegra senaten ensam, utan att behöva några senatsmedlemmar för att byta röst.

Men Bhumjaithai och MFP har många politiska skillnader, som cannabis och Lese Majeste-reformen, och Anutins roll i den tidigare regeringen skulle vara problematisk för den nya regeringen.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Har du ett allmänt nyhetstips, pressmeddelande, fråga, kommentar, etc? Vi är inte intresserade av SEO-förslag. Maila oss på [e-postskyddad]

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.