Thailands allmänna val: En enkel guide till vad som händer och vem som tävlar

Nationellt —

Thailand går in på sista sträckan innan thailändare går till valurnorna för det allmänna valet där de väljer parlamentsledamöter över hela landet den 14 maj.

Landet är mitt i en intensiv manövrering av politiska partier från två sidor, det konservativa lägret hänvisade vanligtvis till den tidigare styrande koalitionen under ledning av de "tre bröderna": Prayut Chan-o-cha, Prawit Wongsuwan och Anupong Paochinda, och den liberala läger som kallar sig för demokrati som leds av Pheu Thai Party under ledning av Paethongtarn Shinawatra, den yngsta dottern till Thaksin Shinawatra, den tidigare premiärministern som fortfarande har inflytande i thailändsk politik, trots att han har levt i exil i många år , och Future Forward Party under ledning av Pita Limjaroenrat, som har vunnit enorm popularitet bland den yngre generationen och för närvarande är rankad etta i nästan varje politisk undersökning.

Detta val ses som en avgörande vändpunkt för Thailand efter att de tre bröderna ledda av Gen Prayut störtade Yingluck Shinawatras regering, landets första kvinnliga premiärminister, 2014 och har suttit sedan dess.

Och även om Thailand höll ett allmänt val redan 2019, uppfattades det som en maktöverträdelse av de tre bröderna, eftersom många såg den nyligen utarbetade konstitutionen som ger den handplockade senaten makten att välja en premiär som är orättvist och helt för det konservativa lägret.

Men till skillnad från detta val, med uppvaknandet av den yngre generationen som ständigt kräver demokrati och jämlikhet, verkar det som att detta val utgör en mycket svårare utmaning för den styrande makten.

De intensiva striderna mellan de två sidorna har uppmärksammat landet från flera internationella medier.

Majoriteten av dem tror att Pheu Thai-partiet har en stor chans att vinna och dominera flest platser i parlamentet, eftersom det har gjort det i nästan alla tidigare val. Det är dock osannolikt att partiet vinner en jordskredsseger som det har hävdat, eftersom "Ungdomsmakten" mest gynnar Move Forward Party, enligt flera undersökningar.

Foreign Policy rapporterade att en jordskredsvinst av Pheu Thai också skulle kunna ses som ett hot mot den konservativa fraktionen och därmed potentiellt kunna leda till ytterligare en militärjunta.

Pheu Thai kanske dock kan undvika denna situation genom att samarbeta med ett parti som har kopplingar till det konservativa lägret, men denna försoning kan också missnöja deras anhängare. För att inte tala om gruppen unga som kom ut för att protestera 2020, konstaterade Foreign Policy.

En annan utmaning för Pheu Thai är handsamarbetet med Move Forward Party.

Den senare förespråkar kontroversiell politik i vissa kretsar, såsom reformen av majestätlagen. Ett sådant partnerskap skulle potentiellt kunna äventyra båda parters politiska förmögenheter. Å andra sidan kan att bilda en allians med militära partier också skada Pheu Thais popularitet och riskera att förlora stöd, konstaterade Foreign Policy.

Kyodo News rapporterar att valet också fungerar som ett lackmustest för huruvida den avsatte tidigare premiärministern Thaksin Shinawatra kommer att kunna återvända hem till Thailand och avtjäna sitt fängelsestraff i utbyte mot att vara med sin familj. Från och med nu ligger hans straff på cirka 10 år och några av hans fall är fortfarande under behandling.

Den före detta premiärministern, även om han hävdar att han bara vill återvända för att ta hand om sitt senaste barnbarn, kommer med stor sannolikhet att spela en betydande roll i hur den nya regeringen kommer att styra landet om Pheu Thai vinner, sade Kyodo News.

En annan analys från Channel News Asia tyder på att Thailands val fortfarande är fångat i den onda cirkeln av kamp mellan den valda regeringen och militären.

Även om Pheu Thai sannolikt kommer att vinna, är det fortfarande för tidigt att förutsäga vem som kommer att bli nästa premiärminister eftersom senaten med 250 ledamöter som handplockats under 2017 års konstitution fortfarande har makten att rösta på premiärministern.

Det är också möjligt att Bhumjai Thai Party, det näst största politiska partiet i det konservativa lägret, kan ha en viktig roll för att fastställa nästa regering, uppgav Channel News Asia.

I slutändan kommer djupa sociala klyftor och regionala skillnader i Thailand att fortsätta att bidra till osäkerheten i thailändsk politik.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.