Future of Thai Sex Workers förlitar sig på val

Nationellt —

Thailands sexarbetare är optimistiska om att en ny regering efter valet den 14 maj kommer att anta lagstiftning som hjälper till att avkriminalisera landets blomstrande sexindustri, som ger uppehälle till uppskattningsvis 300,000 XNUMX människor, inofficiellt.

Officiellt har den thailändska regeringen tidigare hävdat att det inte fanns någon prostitution i Thailand, ett uttalande som ofta hånas av kritiker och aktivister.

Empower Foundation, en lokal ideell organisation som förespråkar sexarbetares rättigheter, har samlat många sexarbetare för att lobba politiska partier för att få stöd, rapporterar Nikkei Asia.

En ny lag har utarbetats efter långa samråd för att få sektorn ut ur landets informella och missbrukande "grå ekonomi" till den formella ekonomin med fulla rättigheter för kvinnliga, manliga och transpersoner som arbetar med sexarbetare. Den föreslagna lagen syftar till att ersätta den befintliga lagen om förebyggande och bekämpande av prostitution, som kriminaliserade sexarbete när den offentliggjordes 1996.

Thanta Laowilawanyakul, sexarbetare i över 20 år och kampanjledare, sa till International Media att hon hoppas att politiska attityder till sexarbete förändras. Enligt henne har alla politiska partier som Empower har lobbat för "enats om att avskaffa lagen." Hon sa: "Detta är för att avsluta vårt arbete i den "mörka" verksamheten och kommer att innebära att vi kan sluta fly från polisen." Detta skulle också innebära att sexarbetare lagligt skulle kunna få statliga förmåner, såsom social trygghet, och vara berättigade till offentlig hälsovård, såväl som andra förmåner.

Tjänstemän vid ministeriet för social utveckling och mänsklig säkerhet har gått i spetsen för initiativet för lagstiftningsreformen, vilket tyder på en stor förändring i sentimentet i Thailands typiskt konservativa byråkrati.

Jintana Chanbamrung, generaldirektör för Department of Family Affairs vid ministeriet, sa till Nikkei Asia, "Vi hoppas kunna presentera utkastet till lagförslaget för nästa minister för social utveckling att lägga fram det för det nya parlamentet. 1996 års lag bygger på kriminalisering, men den nya lagen bygger på skydd av människor.”

Enligt Nikkei Asia har det senaste försöket att ompositionera sexindustrin gått längre än tidigare ansträngningar, som motarbetades starkt av grupper som förespråkade familjevärderingar och religion. Dessa grupper har dock nu mestadels kommit överens om att ett tillvägagångssätt för att kriminalisera eller förbjuda prostitution till stor del har misslyckats och försök att fortsätta att förneka att industrin existerar är meningslösa. Den föreslagna lagen erkänner behovet av registrerade platser som tillhandahåller sextjänster.

Trots sin höga synlighet har sexindustrin förblivit informell och kriminell, allt från rött ljus som är populära bland utländska turister till massiva massagesalonger som mestadels besöks av lokala män. Pattaya ses ofta som en informell "huvudstad" för vuxenindustrin, ett faktum som har gjort många tjänstemän obekväma och ovilliga att diskutera elefanten i rummet.

Flera ansträngningar för att kriminalisera eller begränsa branschen har misslyckats under de senaste decennierna och som ett resultat behövs ett annat tillvägagångssätt, säger aktivister för sexarbetare.

Att uppskatta storleken och värdet på Thailands sexindustri har varit en utmaning.

Enligt Empower och olika thailändska och utländska forskare finns det mellan 250,000 300,000 och XNUMX XNUMX sexarbetare i landet, vilket placerar det på åttonde plats globalt.

Havocscope, ett undersökningsföretag som samlar information om globala svarta marknader, uppskattade 2015 att industrin var värd 6.4 miljarder dollar årligen, vilket svarade för ungefär 3 % av landets bruttonationalprodukt.

Trots detta erkände det thailändska ekonomiska systemet inte industrins bidrag.

Vissa ansträngningar har gjorts för att ändra lagen, men skeptiker tvivlar på att den kommer att genomföras på grund av utbredd korruption och mutor. Under det nuvarande "systemet" betalar handelsplatser vanligtvis inofficiellt brottsbekämpande myndigheter och olika myndigheter för att undvika att åtalas och stängas av. Detta skapar en lukrativ intäktsström för de inblandade byråerna. Under tiden blir officiella meddelanden som "Det finns inga tecken på prostitution i Pattaya" regelbundet utskrattade av kritiker på sociala medier.

Mai Janta, sexarbetare sedan tio år tillbaka, är bland dem som hoppas på förändring. Hon stöder förändringarna och önskar att det thailändska samhället ska förstå värdet av sexarbetare och erkänna dem som legala arbetare. "Vi borde ses som normala arbetare", sa hon till Nikkei Asia, "och kunna arbeta lagligt."

Ursprungliga artikeln: Nikkei Asien

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Har du ett allmänt nyhetstips, pressmeddelande, fråga, kommentar, etc? Vi är inte intresserade av SEO-förslag. Maila oss på [e-postskyddad]

Prenumerera
Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.