Romantiska bedragare lurar thailändska offer av 190 miljoner baht i januari, polisens statistik visar

FOTO: Bangkok Post

nationell -

Den thailändska kungliga polisen kom ut för att varna thailändare att inte falla offer för romantikbedrägerier efter att statistik visade att över 403 polisanmälningar i januari 2023 var relaterade till kärleksbedrägerier, vilket resulterade i betydande ekonomiska förluster för många offer på totalt över 190 miljoner baht.

När alla hjärtans dag närmar sig beslutade thailändska polisen att öka medvetenheten om romantikbedrägerier som fortfarande frodas i landet, där kvinnor i 40-årsåldern är de mest riktade, enligt statistik.

Pol. Överstelöjtnant Noppawan Panya, talesperson för den kungliga thailändska polisen, berättade för allmänheten söndagen den 12 februari att 403 polisanmälningar i hela landet var kopplade till dejtingbedrägerier, uppdelade i 168 fall där offren blivit lurade att älska och överföra pengar till bedragare och 235 fall av offren som lockats till en bedräglig investering.

Pol. Överstelöjtnant Noppawan beskrev fyra typer av trick som bedragarna använder för att lura offren, vilket inkluderade:

  1. Skapa falskt hopp eller sympati för att lura offret att överföra pengar
  2. Lockar offren till en falsk investering
  3. Lura offren att klicka på en länk eller ladda ner en app som gör det möjligt för bedragaren att få fjärråtkomst till offrens smartphone
  4. Utpressning eller utpressning

Noppawan varnade allmänheten att vara medveten om när de stötte på en främling på sociala medier och sa att folk aldrig borde klicka på länkar, ladda ner appar eller skicka bilder av sig själva till främlingar eftersom de kan vara bedragare.

För det mesta kommer bedragarna att använda ett falskt konto med en attraktiv profilbild, och de kommer att använda ursäkter, som att de behöver pengar för sina medicinska räkningar, resor eller avgifter för att skicka presenter till offren, för att lura offren.

I ett försök att lösa detta alarmerande problem uppgav talespersonen att premiärminister Prayut Chan-o-cha har beordrat den thailändska kungliga polisen att slå ner på cyberbrottslighet, inklusive romantikbedrägerier, under kampanjen "Stop Walk Talk."

Människor uppmanas att omedelbart ringa 1441-jouren eller 08-1866-300 om de känner för eller är osäkra på att de blir lurade. Människor kan också rapportera incidenterna online via Thai polis online webbplats när de faller offer för bedragare.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

Följ oss på Facebook, Twitter, Google Nyheter, Instagram, Tick ​​tack, youtube, Pinterest, Blädderblock, eller tumblr

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

Eller gå med oss ​​på Telegram för att bryta varningar!

 

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.