Thailands folkhälsominister försäkrar att det inte kommer att bli någon låsning när Kina öppnar gränserna igen

FOTO: Facebook "Like Anutin"

Nationellt —

Den thailändska folkhälsoministern meddelade tisdagen den 3 januari att Thailand inte kommer att implementera lockdown eller strikta regler som svar på lättnaden av hårda resestriktioner som snart träder i kraft i Kina nästa söndag.

Herr Anutin Charnvirakul berättade för reportrar att han vid ett möte med kommittén för medicinska frågor har beslutat att Thailand inte kommer att genomföra några specifika åtgärder mot kinesiska ankomster, eftersom landet redan har effektiva åtgärder på plats.

När det gäller tester för coronaviruset sa Anutin att det är "onödigt", och tillade att om det finns något medicinskt problem överlåter vi det till Department of Disease Control, som ansvarar för sjukdomsförebyggande och övervakning, att fastställa de nödvändiga åtgärderna utan att orsakar skada på landets ekonomiska system.

På frågan om han är orolig för den nya stammen av coronaviruset som orsakar förödelse i Kina, svarade Anutin självsäkert att han litar på den thailändska läkaren.

Han sa, "Thailand kan effektivt kontrollera spridningen av viruset, sjukdomar och dödsfall bättre än andra länder. Thailands sjukvårdssystem är inte sämre än någon annans, och jämfört med andra länder med högre infektions- och dödsfrekvens håller vi oss bra.”

Ministern fortsatte med att säga att "vaccinerna som finns tillgängliga i Thailand kan fortfarande skapa immunitet. Jag uppmuntrar thailändare att få en boosterjab mot Covid för att få immunitet.”

Anutin bekräftade att det inte kommer att bli "ingen låsning", men han sa också att det inte finns någon garanti för att det inte kommer att återuppstå utbrottet, och därför bör folk fortsätta att vidta försiktighetsåtgärder som att bära masker och utöva social distansering för att förhindra spridningen av coronaviruset.

"Jag rekommenderar att folk vaccinerar sig när de har möjlighet. Detta kan i hög grad hjälpa till att minska risken för allvarlig sjukdom eller dödsfall av viruset, säger folkhälsoministern.

Samtidigt kom premiärminister Gen Prayut Chan-o-cha ut tisdagen den 3 januari för att försäkra allmänheten om att Thailand redan har effektiva åtgärder för att välkomna kinesiska resenärer.

Gen Prayut sa till pressen att "Människor bör inte få panik eftersom Thailands förebyggande åtgärder och sjukvårdssystem är av högsta klass. Dessutom kommer kinesiska ankomster att ge mycket inkomster till landet."

Han uppmanade också allmänheten att öva på vad de har lärt sig av den tidigare hanteringen av utbrottet och att upprätthålla regelbundna försiktighetsåtgärder för att hålla sig säkra.

Han sa: "Många länder ser Thailand som en modell för att hantera Covid-19-pandemin, och vi bör behålla denna standard."

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=-=-===-=-=-=–=–=–=–==-

Gå med i diskussionen i vår Facebookgrupp https://www.facebook.com/groups/438849630140035/eller i kommentarerna nedan.

 

Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.