Biträdande guvernör i Chonburi säger att en dödlig nattklubbsbrand i Mountain B orsakad av kortslutning, över 500 platser i Pattaya beordrades att kontrolleras för säkerhet

Chonburi, Thailand –

Naris Niramaiwong, viceguvernör i Chonburi-provinsen, sade vid ett möte i morse den 7 augusti i Sattahip att en dödlig nattklubbsbrand på nattklubben Mountain B orsakades av en kortslutning.

Nattklubben Mountain B sattes i brand strax efter 1:5 fredagen den XNUMX augusti och dödade femton människor och skadade dussintals.

Enligt Naris orsakade en kortslutning vid musikscenen en explosion och branden som spred sig i ett ögonblick berodde på skum som använts för ljudisolering som inte var brandsäkert och lättantändliga takplattor. Det höga antalet dödsfall drevs delvis av endast en huvudingång och utgång till lokalen, med brandutgångar och bakre utgångar otillgängliga, förseglade och/eller låsta, enligt uppgift på grund av rädsla för att kunder skulle lämna utan att betala. Den stora klubben hade enligt uppgift bara två brandsläckare och hade inte rätt licens som nattklubb utan som restaurang. Lokalen fick också en olaglig byggnadsförlängning. Lokalen hade enligt uppgift heller inga nödplaner på plats eller rutiner för en brand.

Herr Naris sa också att över femhundra platser, mestadels i Pattaya, kommer att inspekteras för säkerhetsåtgärder av relevanta tjänstemän och polis. Polisen har turnerat flera stora nattklubbar på Walking Street de senaste nätterna, konstaterar TPN, men hundratals fler kommer att inspekteras under nästa vecka eller så enligt Naris.

Saker som letas efter i inspektionerna kommer att vara rikliga brandsläckare som är uppdaterade, tydligt upplysta brandutgångsskyltar, brandutgångar som inte är blockerade, förseglade eller låsta, korrekta licenser, CCTV fungerar och mer.

Enligt Pattayas polischef Kunlachart Kunllachai, lokalerna kommer att behöva ha brandövningar och repetitioner samt beredskapsplaner.

Samtidigt har ägaren till nattklubben, känd som Sia B, sitter i fängelse denna helg i väntan på ett första domstolsframträdande på måndagen den 8 augusti, under flera anklagelser om branden.

Fem poliser med jurisdiktion över nattklubben flyttades till inaktiva positioner i väntan på en utredning fredagen den 5 augusti och minst en framstående distriktstjänsteman har också flyttats.

Bild efter inläggsinnehåll
National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.