Det thailändska folkhälsoministeriet stödde aldrig borttagning av masker offentligt, säger Anutin

FOTO: Matichon

Nationella -

Folkhälsominister Anutin Charnvirakul lovar att lyssna på alla förslag för att hjälpa till att förhindra spridningen av Covid-19 Coronavirus samtidigt som han hävdar att ministeriet aldrig stöttat eller specifikt sagt att ta bort maskmandat och sluta bära masker offentligt.

Hans uttalanden kommer bara två veckor efter att maskmandatet lättades av premiärminister Prayut Chan-O-Cha i en överraskning sent på kvällen, efter månader av fram och tillbaka debatt mellan turist- och näringslivet som ville att det skulle lätta, särskilt det yttre mandatet och eftersom näringslivet hävdar att många utländska turister inte har något intresse av att bära masker, och att läkare och den medicinska sektorn som stöder mandatet stannar hos ingen specifik offramp.

Anutin avslöjade under en pressintervju igår, den 6 juli, efter att Dr Prasit Wattanapha, dekanus för medicinska fakulteten vid Siriraj sjukhus, uppmanade ministeriet att föreslå åtgärder för att genomdriva masker i stängda eller dåligt ventilerade områden att ministeriet kommer att lyssna på alla förslag och idéer som föreslås av alla avdelningar.

På frågan om vilka förslag Folkhälsoministeriet skulle lägga fram vid det kommande Center for Covid-19 Situation Administration (CCSA) fredagen den 8 juli, sade ministern bara att det berodde på situationen om man skulle skärpa eller lätta på åtgärderna.

"Minister, den ständige sekreteraren, premiärministern och CCSA (Center for Covid-19 Situation Administration) sa alla att de inte tar av sig [maskerna] eftersom det kan minska risken för Covid-19 och är bra för alla. Men om någon vill ta bort sin mask måste de bedöma sin personliga situation och riskerna. Folkhälsoministeriet sa aldrig att det är dags att ta av sig masken offentligt. Under den här tiden är det fortfarande bäst att bära det för oss själva”, sa Anutin.

Sedan mandatet togs bort ett ökande antal läkare har praktiskt taget vädjat till regeringen om att återinföra mandatet, trots att de flesta thailändska medborgare fortfarande bär masker i alla miljöer.TPN noterar att det även under mandatet var liten eller ingen verkställighet för dem som valde att inte bära masker.

CCSA kommer att träffas i morgon bitti, den 8 juli, för att se över den nuvarande Covid-19-situationen och diskutera regler och förordningar kring Covid-19 inklusive eventuellt återlämnande av ett maskmandat som lättades upp för bara två veckor sedan.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Behöver du en Covid-19-försäkring för din nästa resa till Thailand? Klicka här.

Följ oss på Facebook

Gå med oss ​​på LINE för att bryta varningar!

National News Writer på The Pattaya News från september 2020 till oktober 2022. Nop är född och uppvuxen i Bangkok och tycker om att berätta historier om sin hemstad genom sina ord och bilder. Hennes utbildningserfarenhet i USA och hennes passion för journalistik har format hennes genuina intressen för samhälle, politik, utbildning, kultur och konst.