Thai Covid-19 Situation Center går med på att återställa rikstäckande gröna zoner, avbryta Thailand Pass, underlätta maskmandatet och mer

Nationellt/Bangkok —

Center for Covid-19 Situation (CCSA) har enligt uppgift gett grönt ljus för att återställa rikstäckande gröna zoner, annullera Thailand Pass, lätta på maskmandatet i öppna områden och förlänga de lagliga stängningstiderna för nattlivsbutiker till 2:XNUMX.

I huvudsak tar dagens åtgärder ett slut under två år av Covid-19-restriktioner och regler, förutom nöddekretet och vissa maskeringsrekommendationer.

En källa vid det ordinarie CCSA-mötet idag, den 17 juni 2022, ledd av premiärministern general Prayut Chan-o-cha rapporterar att CCSA har samtyckt till att omklassificera hela nationens färgzoner till vad de kallar gröna zoner (övervakning) . Alla pilotturistområden kommer också att lyftas. Dessa ändringar kommer att träda i kraft så snart den officiella rättsordningen i Royal Gazette släpps, och förväntas träda i kraft den 1 juli 2022. 

Dessutom har CCSA också beslutat att flytta de lagliga stängningstiderna för nattlivsbutiker från midnatt till pre-pandemi timmar eller runt 2:XNUMX även om maskmandatet fortfarande "rekommenderas" i trånga utrymmen men är avslappnat i öppna/utomhusutrymmen. Ett exakt datum för lättnad av maskmandatet har dock INTE meddelats och är INTE satt i sten som den 1 juli, noterar CCSA, och kommer att bero på den kommande Royal Gazette-ordern.

Transporten av migrantarbetare har också återgått till det normala.

En källa rapporterar också att normala temperaturkontrollpunkter vid varje anläggning har getts klartecken att också tas bort förutom i vissa anläggningar som riskerar att smittas. En stor sammankomst med mer än 2,000 XNUMX deltagare kommer att behöva tillstånd från den provinsiella smittsamma kommittén innan den äger rum.

-=-=–=-=-
En av dagens viktigaste avkopplingar är säkerligen annulleringen av Thailand Pass inklusive:

  1. Återkalla Thailand Pass för internationella besökare
  2. Internationella besökare kommer endast att kontrolleras slumpmässigt för vaccinationsintyget eller ATK-testresultatet. Ovaccinerade besökare/ej fullvaccinerade som kontrolleras slumpmässigt kommer att behöva göra ett ATK-test. Detta förväntas hävas när nöddekretet upphör, som ligger kvar tills vidare.
  3. Ta bort temperatur- och andningskontrollpunkter vid de internationella entréerna.
  4. Ändringar/borttagning av Covid-19 försäkringskrav. Detta är fortfarande ett frågetecken vid presstid med blandade budskap och kan behöva ytterligare förtydliganden.
  5. Ersätt Thailand Pass med endast en grundläggande hälsodeklaration efter behov

Vissa av ovanstående ändringar träder i kraft omedelbart och några kommer att följa efter att Gazette släppts, enligt CCSA.

Det är viktigt att notera att provinsguvernörer fortfarande har möjlighet att stärka reglerna om de väljer att göra det och att ingenting är "officiellt" förrän det trycks och släpps i Royal Gazette.

Det var dock ingen ytterligare diskussion kring potentiella viseringsundantag eller justeringar vid mötet.

Det här är en utvecklingshistoria, noterar TPN, och den här artikeln kan uppdateras eller justeras om mer information släpps.

Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.