Den thailändska folkhälsoministern vill fortfarande att människor ska bära masker efter att Covid-19 har märkts som endemisk, även om det inte är "mandat"

Bangkok -

Ansiktsmasker kommer fortfarande att rekommenderas i många områden efter att Thailand har stämplat Covid-19 som en endemisk sjukdom, sade folkhälsominister Anutin Charnvirakul idag, den 30 maj.

Ministern gav en intervju om det kommande föreslagna slutet på maskmandatet i morse genom att säga att att bära en mask rekommenderas starkt av folkhälsoministeriet även om Covid-19 inte längre är i ett utbrottstillstånd och närmar sig en endemisk sjukdom.

När ansiktsmaskerna inte längre implementeras som ett mandat enligt nödåtgärder, kommer det att vara upp till den enskilde att överväga om de situationer de befinner sig i riskerar att spridas av Covid-19 eller inte. I fallet med att vara i en grupp av bekanta/vänner/familjemedlemmar som har visat sig inte ha någon riskfaktor, då kan maskerna tas bort, sa Anutin, men försiktighet bör iakttas. Ministern sa dock att människor i stora folkmassor och grupper bör uppmuntras, även om de inte har mandat, att bära en mask.

"När vi närmar oss en endemisk sjukdom kommer det att finnas många åtgärder för att slappna av och vi har utvärderat att de alla är säkra för allmänheten. Vi är övertygade om att människor kan bedöma sina egna risker oavsett om det är säkert att ta bort en mask, säger Anutin.

Dessutom beordrade ministern också relevanta myndigheter för att förbereda återöppningen av nöjesställen i de gröna och blå zonerna den 1 juni, att se till att företagen återvänder under de förebyggande hälsoåtgärderna.

Han nämnde också möjligheten att skrota Thailand Pass-registreringen för utlänningar om situationen är under kontroll för att driva in utländska turister i landet för att stärka ekonomiska system och turismsystem.

Mr. Adam Judd är delägare i TPN media sedan december 2017. Han kommer ursprungligen från Washington DC, Amerika. Hans bakgrund är inom HR och Operations och har skrivit om nyheter och Thailand i ett decennium nu. Han har bott i Pattaya i cirka åtta år som heltidsbo, är välkänd lokalt och har besökt landet som en regelbunden besökare i över ett decennium. Hans fullständiga kontaktinformation, inklusive kontorskontaktinformation, finns på vår Kontakta oss-sida nedan. Berättelser vänligen maila [e-postskyddad] Om oss: https://thephuketexpress.com/about-us/ Kontakta oss: https://thephuketexpress.com/contact-us/