Thailands vice premiärminister Anutin Charnvirakul ifrågasätter juridiska konsekvenser av omklassificering av cannabis, kräver förtydligande

Nationellt —

Den 6 juli 2024 svarade Thailands vice premiärminister Anutin Charnvirakul på Narkotikakontrollstyrelsens förslag att omklassificera cannabis och hampa som narkotika.

Anutin bekräftade Bhumjaithai-partiets ståndpunkt att cannabis bör användas för medicinska och ekonomiska ändamål, inte för rekreation. Anutin ifrågasatte logiken bakom denna omklassificering, eftersom den återgår till en tidigare status som fastställts av samma styrelse under hans tid som folkhälsominister.

Läs vår senaste artikel om Bhumjaithai-partiets rådgivare som bekräftar sitt engagemang för cannabisfördelar och varnar för förhastad omklassificering.

Anutin uttryckte oro över de juridiska konsekvenserna för cannabisodlare på samhällsnivå och ifrågasatte hur den thailändska regeringen skulle ta itu med de tusentals som släpptes för cannabisrelaterade brott 2022.

Han betonade att det nuvarande folkhälsoministeriet Somsak Thepsuthin måste hitta lösningar för dem som berörs av detta beslut och uppmanade Narkotikakontrollnämnden att klargöra deras skäl för att omklassificera cannabisblommor och knoppar som narkotika.

Dessutom kritiserade han bristen på heltäckande cannabislagstiftning och varnade för att framtida hälsoministrar lätt skulle kunna ändra cannabispolitiken, vilket leder till pågående förvirring. Trots att han respekterade den nya ministerns tillvägagångssätt vidhöll Anutin att Bhumjaithai-partiet står fast på att undvika allmän nöd och är villigt att samarbeta om det finns giltiga skäl.

Tidigare nätverket "Shaping the Future of Thai Cannabis", ledd av Prasitchai Nunual, och ML Rungkun Kitiyakorn, uppmanade till rikstäckande protester mot omklassificeringen.

De planerar att ockupera Ratchadamnoen Avenue natten till den 7 juli och marschera till regeringshuset den 8 juli, och uppmanar allmänheten att gå med i ett stort antal för att kämpa för återlämnande av cannabis till folket.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fem år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.