Omklassificering av cannabis som illegalt narkotika i Thailand går framåt efter ministermötet

Nationellt —

Den 5 juli 2024 avslöjade Dr. Surachoke Tangwiwat, biträdande ständige sekreterare vid Folkhälsoministeriet, offentligt efter ett möte med Narcotics Control Board angående utkastet till tillkännagivande från Folkhälsoministeriet, klassificering av cannabis och hampa som illegala narkotika. under lagen.

Majoriteten på mötet var överens om att cannabis har medicinska och forskningsmässiga fördelar men motsatte sig dess användning för rekreation. En minoritet uttryckte oro över att alltför stränga kontroller skulle kunna orsaka offentliga svårigheter.

Utkastet till tillkännagivandet lägger till cannabis och hampa, särskilt blommor och extrakt med THC-innehåll över 0.2 %, till listan över narkotika, exklusive grenar, stjälkar, rötter, löv och frön.

Dr Surachoke uppgav att mötets resultat skulle överlämnas till folkhälsominister Somsak Thepsuthin och sedan till Narkotikakontrollstyrelsen nästa vecka. Efter processen siktar ministeriet på att verkställa förordningen senast den 1 januari 2025.

Samma dag informerade nätverket "Shaping the Future of Thai Cannabis", ledd av Prasitchai Nunual, allmänheten och cannabisnätverk över hela landet om sina handlingar. De förutsåg detta resultat som det första steget för att omklassificera cannabis som ett illegalt narkotika, efter en tidslinje som satts av folkhälsoministern.

"Vi har inget annat sätt att lämna tillbaka cannabis till folket förutom att ändra policyn. Omklassificeringen av cannabis som narkotika drivs enbart av premiärminister Srettha Thavisins order till minister Somsak Thepsuthin, inte av någon lag, inte av hälso- eller vetenskapsbaserade skäl, till förmån för deras påstådda specifika kapitalister, inte allmänheten, " sa Prasitchai.

"Den 8 juli är avgörande för oss. Låt oss enas för målet att återföra cannabis till folket. Följ med oss ​​i stort antal framför regeringshuset för att kämpa för segern, tillade Prasitchai.

ML Rungkun Kitiyakorn uppmanade cannabisanvändare, företagare och de som såg värdet av cannabis att samlas den 8 juli för att motsätta sig Narkotikakontrollstyrelsens resolution.

"Detta är vår sista kamp innan de presenterar resolutionen för Narcotics Control Board att omklassificera cannabis som ett narkotika utan regulatoriska lagar," sa ML Rungkun.

Nätverket kommer att ockupera Ratchadamnoen Avenue på natten den 7 juli, från arméns högkvarter till FN:s kontor, en 200 meter lång sträcka mitt emot ministeriet för turism och sport till Rajadamnern boxningsstadion. De planerar att stanna över natten och marschera till regeringshuset den 8 juli.

Läs vår senaste artikel om Bhumjaithai-partiets rådgivare som bekräftar sitt engagemang för cannabisfördelar och varnar för förhastad omklassificering.

Läs om folkhälsoministern som diskuterar omklassificering av cannabis med starkt stöd från allmänheten.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.