Folkhälsominister diskuterar omklassificering av cannabis bland starkt offentligt stöd

Nationellt —

Den 26 juni 2024 diskuterade folkhälsominister Somsak Thepsuthin den potentiella omklassificeringen av cannabis som ett narkotika av typ 5 efter att ha öppnat förslaget för offentligt samråd från 11 till 25 juni.

Detta efter en offentlig samrådsperiod från 11 till 25 juni, under vilken cirka 100,000 80 personer deltog, med mer än XNUMX % av människorna som påstås stödja omklassificeringen, sa Somsak.
Somsak tog upp oro över utkastet till tillkännagivande som inte specificerar "inhemskt producerad" cannabis, och förklarade att efterföljande ministerförordningar skulle följa för att klargöra vad detta betyder.

Utkastet, som godkänts av Narcotics Control Board (NCB), är en preliminär åtgärd för att ta itu med pågående problem med rekreationsanvändning, med detaljerade regler som ska utvecklas genom ytterligare lagstiftning, sade Somsak.
När det gäller den potentiella importen av icke-narkotiska cannabisdelar, klargjorde Somsak att avsikten inte är att tillåta sådan import. Det slutliga beslutet ligger dock hos den nationella centralbanken.

Han noterade också uteslutningen av cannabis- och hampafrön från narkotikalistan, och betonade behovet av att anpassa sig till internationella standarder.
Somsak konstaterade att medicinsk cannabis faller under ministeriella föreskrifter och att regeringens politik stöder cannabis för medicinska, hälsomässiga och ekonomiska ändamål. NCB kommer att utarbeta ytterligare tillkännagivanden i sinom tid.

"Efter att ha avslutat det offentliga samrådet kommer den nationella centralbanken att granska feedbacken från över 100,000 XNUMX deltagare. Det slutliga utkastet kommer sedan att överlämnas till den nationella centralbanken, som leds av vice premiärminister Anutin Charnvirakul. Om det godkänns kommer det att skickas till folkhälsoministern för undertecknande, följt av ytterligare tillkännagivanden”, förklarade Somsak.

Somsak nämnde att granskningen kan ta cirka 30 dagar, med NCB-mötet varje månad. Det är möjligt, konstaterar TPN Media, att Anutin, som leder narkotikakommittén och var ansvarig för avkriminaliseringen av cannabis, kan ha problem med att återföra växten som narkotika och kanske vill ha vissa garantier kring hur lätt det är att få tillstånd för medicinsk användning eller ett företag som får en medicinsk försäljnings- och växande licens.

Som svar på "Shaping the Future of Thai Cannabis"-nätverkets planerade demonstration den 8 juli 2024 i regeringshuset, sa Somsak att han är öppen för diskussioner. Somsak hävdade att de flesta cannabisföretagare inte har några problem med förslaget eftersom deras fokus är medicinsk försäljning och användning, medan fritidsanvändare kan möta utmaningar. Regeringens hållning är emot all rekreationsanvändning, anmärkte Somsak.

Läs våra relaterade artiklar:

Studie visar att cannabis hjälper till att minska beroendet av skadligare droger, säger Rangsit University Dean.

Thailändsk biträdande talesman för regeringen varnar för att omklassificera cannabis som narkotika, citerar allmänskada.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.