Bästa nationella Thailand-berättelser från den senaste veckan: Historisk samkönade äktenskapslag antogs och mer

Här är en titt på de bästa NATIONAL Thailand-historierna, valda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från förra veckan, måndagen den 17 juni till söndagen den 23 juni 2024.

De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordning efter publiceringsdatum.

  1. Vid brottmålsdomstolen i Ratchadapisek anklagade åklagare från Criminal Litigation Office den tidigare thailändska premiärministern Thaksin Shinawatra för att ha brutit mot paragraf 112 i strafflagen eller Lèse-Majesté, efter hans intervju 2015 med Sydkoreas Chosun Media.

Intervjun daterades tillbaka till den 21 maj 2015 i Seoul, Sydkorea, som ansågs kränkande för monarkin, ledde till anklagelser enligt både Lèse-Majesté-lagen och Computer Crimes Act för spridning av falsk information.

2. Den thailändska författningsdomstolen sammanträdde för att diskutera flera högprofilerade fall, inklusive valkommissionens (EC) framställning om att upplösa Move Forward Party (MFP), ett fall som involverade premiärminister Srettha Thavisin och minister Pichit Chuenban, juridiska frågor kring Thaksin Shinawatra, och valet av senatorer.

Rätten avslog framställningen angående Pichit men accepterade den angående Srettha och begärde relevanta dokument inom 15 dagar för ytterligare granskning den 10 juli 2024.

3. Thailands senat röstade på tisdagen överväldigande för att godkänna ett historiskt lagförslag för samkönade äktenskap, vilket officiellt gör Thailand till den första nationen i Sydostasien att legalisera samkönade förbund.

Lagen träder i kraft 120 dagar efter det att den publicerats i kungliga tidningen.

4. En italiensk man greps på ön Samui efter att han påstås ha sålt kokain och olagligt drivit en motorcykelaffär med 70 motorcyklar med hjälp av en thailändsk kandidat för att dölja sitt ägande.

Mr. Mattio hade gift sig med en thailändsk kvinna och använde pengar från kokainförsäljningen för att öppna motorcykeluthyrningen.

5. Wissanu Krea-ngam, rådgivaren till den thailändska premiärministern, tillkännagav resultaten av utredningen efter konflikterna mellan Pol. General Torsak Sukvimol, polischefen, och Pol. General Surachet Hakparn, biträdande polischef, ofta känd under sitt lekfulla smeknamn Big Joke.

Konflikterna mellan de olika inblandade grupperna fortsätter.

Tack och se dig nästa vecka!

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The TPN National News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fem år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.