Studie visar att cannabis hjälper till att minska beroendet av skadligare droger, säger Rangsit University Dean

Nationellt —

Den 16 juni 2024 kommenterade prof. Panthep Puapongphan, dekanus vid College of Oriental Medicine vid Rangsit University, ansträngningar att omklassificera cannabis som ett illegalt narkotika från vissa parter. 

Prof. Panthep varnade för att ett sådant drag skulle kunna förvärra drogproblem snarare än att lindra dem. Han betonade att cannabis har hjälpt individer att sluta med mer skadliga ämnen som metamfetamin och heroin.

Stöd hans argument, Prof. Panthep tog tidigare upp påståenden som kopplade avkriminaliseringen av cannabis till en ökning av psykiatriska patienter. Han hävdade att data som jämför perioder efter avkriminalisering med lockdown-året 2021 är missvisande, eftersom fluktuationer i psykiatriska fall berodde på covid-19-pandemin, inte cannabisanvändning. 

Prof. Panthep betonade att en omklassificering av cannabis kan ta bort ett avgörande verktyg för att bekämpa allvarligt drogberoende. Resultat av den nationella epidemiologiska undersökningen om alkohol och relaterade tillstånd tyder på att cannabis är mindre beroendeframkallande än alkohol och tobak, med endast 9 % sannolikhet för beroende jämfört med 15 % för alkohol och 32 % för tobak. 

Dessutom undersökte en kanadensisk studie från 2022 publicerad i Harm Reduction Journal 3,110 83.7 personer och fann att 50 % använde cannabis för att minska beroendet av opioider, alkohol, tobak och andra droger. Studien visade att 31 % använde cannabis för att minska användningen av stimulerande medel, 25 % för att minska opioidanvändningen och XNUMX % för att minska alkoholkonsumtionen. 

En annan studie från American Journal of Public Health 2024 angav att 25 % av cannabisanvändarna i Vancouver använde det för att minska farligare droganvändning, med 50 % minskade användningen av stimulerande medel och 31 % minskade användningen av opioid. 

Smakämnen FN: s organ mot brott och narkotika rapporterade 2020 att bland de 284 miljoner globala droganvändarna i åldern 15-64 stod cannabisanvändare för 209 miljoner (73.6 %), medan opioidanvändare stod för 61 miljoner (21.5 %), amfetaminanvändare för 34 miljoner (12 %), kokain användare för 21 miljoner (7.4 %) och ecstasy-användare för 20 miljoner (7 %). 

Trots det höga antalet cannabisanvändare var cannabisrelaterade dödsfall betydligt lägre än de som var relaterade till opioider, metamfetamin och kokain. Opioider stod för 77 % av narkotikarelaterade dödsfall, metamfetamin för 7 %, kokain för 4 % och cannabis för 4 %.

Prof. Panthep drog slutsatsen att kontrollerad cannabisanvändning har visat sig vara effektiv för att minska beroendet av farligare ämnen och bör betraktas som ett strategiskt verktyg för att ta itu med narkotikamissbruksfrågor.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i fem år. Specialiserat sig främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.