Folkhälsoministeriet söker offentliga synpunkter på omklassificering av cannabis efter protester och nya regler för narkotikakontroll

Nationellt —

Klockan 9:45 den 11 juni 2024 tog den thailändska folkhälsoministern Somsak Thepsuthin upp ett förslag om att se över ministeriella bestämmelser angående de lagliga innehavsgränserna för narkotika för personligt bruk kontra distribution.

Den föreslagna ändringen föreslår att tröskeln sänks från fem metamfetaminpiller till ett piller för att definiera en droganvändare. Enligt denna nya förordning skulle individer som hittats med mer än ett piller av amfetamin antas vara skyldiga till uppsåt att distribuera om inte annat bevisas. Om de identifieras som missbrukare, skulle de hänvisas till rehabiliteringsprogram.

Somsak betonade att dessa personer också skulle undersökas noggrant för att spåra källan till de olagliga substanserna, vilket skulle hålla narkotikaförsäljare ansvariga. De föreslagna reglerna kommer att behandlas av kabinettet, sedan läggas fram för statsrådet för vidare granskning och slutligen återlämnas till kabinettet för övervägande. Regeringen har godkänt förslaget till föreskrifter idag (11 juni) i princip.

Hela processen beräknas vara klar inom juni, varefter de slutgiltiga föreskrifterna kommer att offentliggöras.

Dessutom svarade Somsak på förfrågningar från thailändska nationella medier angående pågående protester mot cannabis i regeringshuset. Demonstranter kräver att regeringen använder vetenskapliga metoder för att fastställa framtiden för cannabisreglering och förhindra att den omklassificeras som ett illegalt narkotika.

Somsak försäkrade att båda sidor av debatten om omklassificering av cannabis skulle övervägas för att säkerställa rättvisa.

För att samla opinion i denna fråga har Somsak instruerat relevanta myndighetspersoner att samla in feedback genom denna regeringswebbplats under en 15-dagarsperiod. Under denna tid kan både anhängare och motståndare till omklassificering av cannabis uttrycka sina åsikter.

I slutändan kommer det thailändska folkhälsoministeriet, med godkännande från Narcotics Prevention and Suppression Commission (NACC), att utfärda de sista tillkännagivandena om cannabisreglering. Detta beslut kan fattas utan ytterligare presentation av regeringen eller parlamentet, vilket säkerställer en strömlinjeformad process.

Pro Cannabis-demonstranter skulle under tiden föredra att frågan går till en större omröstning eller parlamentet och fokuserar på att reglera, inte kriminalisera, cannabis.

Cannabisanhängare håller för närvarande en protest dygnet runt i Bangkok och har lovat att inte lämna förrän den thailändska regeringen går med på att kompromissa och möta dem i mitten, och väljer att reglera cannabisanvändning mot att göra det olagligt igen.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.