Pro Cannabisaktivister markerar två år av legalisering, börjar sitta i thailändska regeringshuset och motsätter sig rekriminalisering

Nationellt —

Den 9 juni 2024 kallade Prasitchai Nunual, generalsekreteraren för nätverket för Shaping the Future of Thai Cannabis, och andra cannabisförespråkande grupper med mer än 300 individer till en protest den 9 juni kl. 1 framför FN-kontor, förbereder en marsch till regeringshuset.

De syftar till att kräva att regeringen använder vetenskapliga processer för att fastställa framtiden för cannabisreglering och för att förhindra att den omklassificeras som en narkotika olaglig drog.

Scenen för en stor protest planerad till den 9 juni 2024, markerar andra årsdagen av legalisering av cannabis i Thailand. Demonstranterna marscherade till FN:s kontor på Ratchadamnoen Avenue och tillkännagav sin avsikt att lämna in en stämningsansökan till förvaltningsdomstolen om regeringen omklassificerar cannabis som en illegal drog.

Prasitchai betonade att rörelsen syftar till att skydda cannabisrättigheter för allmänheten. Han betonade vikten av att reglera cannabis genom specifik lagstiftning snarare än narkotikalagar, som skulle begränsa dess användning och göra den tillgänglig endast för ett fåtal privilegierade. Demonstranterna ska enligt uppgift fortsätta sin långvariga protest tills regeringen utfärdar Cannabis Control Act.

Han varnade för att en omklassificering av cannabis som narkotika potentiellt skulle leda till högre priser kontrollerade av läkemedelsföretag, vilket drar paralleller till situationen i England där medicinsk cannabis fortfarande är otillgänglig för allmänheten. Han sa också att cannabis skulle gå under jorden och leda till korruption och problem som prostitution för närvarande i Thailand.

Demonstranterna hävdar att reglering av cannabis genom riktad lagstiftning skulle möjliggöra systematisk utveckling och flexibla konsumentskyddsregler. De kritiserade regeringens ovilja att anta sådan lagstiftning och tillskrev den en ovilja att ge rättigheter till folket och förhindra monopol.

Prasitchai efterlyste användning av vetenskapliga data och forskning för att fastställa statusen för cannabis. Han föreslog att man skulle jämföra effekterna av alkohol, tobak och cannabis på hälsa och samhälle, och att studera effekterna av legalisering av cannabis sedan den 9 juni 2022. Om cannabis har visat sig ha vetenskapligt och utan en skugga av tvivel genom inbördes utvärderingar ha orsakat mer skada än fördelar, bör det kontrolleras som ett narkotika; annars bör det förbli reglerat i specifik lagstiftning.

Tidigare har Assoc. Prof. Dr. Thawatchai Kamoltham, ordförande för programmet för medicinsk cannabis och örtmedicin vid Suan Sunandha Rajabhat University, uttryckte också oro. Han varnade för att en omklassificering av cannabis som narkotika skulle försvåra tillgången till medicinska cannabistjänster, störa investeringar och leda till förluster av arbetstillfällen och en återgång till den svarta marknaden.

Assoc. Prof. Dr. Thawatchai föreslog tre rekommendationer: Omklassificera inte cannabis som en illegal drog, Placera cannabis under den föreslagna cannabis- och hampalagen, liknande tobaksproduktkontrolllagen och alkoholkontrolllagen, och utbilda läkare och allmänheten att utveckla nya yrken , såsom medicinska cannabisspecialister.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.