Över 100,000 9 människor påstås underteckna en petition för att återkriminalisera cannabisanvändning som pro-cannabisgrupper planerar massiva protester den XNUMX juni

Nationell-

Den 6 juni 2024 talade den thailändska folkhälsoministern, Somsak Thepsuthin, till allmänheten angående kontroversen om potentiell omklassificering av cannabis som ett typ 5-narkotikum.

Enligt thailändska nationella medier skickade anti-cannabisgruppen "Youth Network Against Cannabis (YNAC)" in en namninsamling med över 100,000 XNUMX underskrifter för att kriminalisera cannabisanvändning, och förespråkade att dess begränsning till endast medicinska och hälsomässiga ändamål.

Somsak avslöjade att detta stämmer överens med regeringens tillvägagångssätt.

Även om tidigare försök att ändra ministerbestämmelser för att återkriminalisera cannabis har saknat brett stöd, betonade Somsak sitt engagemang för att minimera konflikter mellan motparter, även när ett ordkrig hettas upp mellan pro- och anti-cannabisgrupper.

På frågan om en pro-cannabisgrupps begäran om en offentlig debatt eller omröstning om omklassificeringen, som aldrig hölls, hävdade Somsak sin rättvisa, med hänvisning till sin tidigare position som thailändsk justitieminister. Han svarade dock inte direkt om han skulle överväga en debatt eller offentlig omröstning.

Somsak tog upp farhågor om påverkan på cannabisverksamheten efter legalisering och klargjorde att företag kunde verka lagligt enligt medicinska och hälsomässiga riktlinjer och hävdade att trots planen att omklassificera cannabis som ett narkotika, skulle processen att lagligt använda cannabis för medicinska behov inte vara alltför påträngande , komplex eller dyr. Rekreationsanvändning skulle dock anses vara olaglig.

Angående protesten "Shaping the Future of Thai Cannabis" planerad till den 9 juni i regeringshuset, sade Somsak att han inte var medveten om händelsen men skulle diskutera saken med gruppen för att hitta en lösning.

Cannabisdemonstranter har lovat att samlas i kraft och visa sitt motstånd mot planen att återkriminalisera cannabis och har även redan ifrågasatt transparensen och integriteten i rivaliserande gruppers underskriftsprocess.

Läs vår tidigare artikel om Thai Cannabis Advocates Challenge Premiärministerns förslag, Demand Science-based Decision Making.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.