Thailändska brottsbekämpande myndigheter fortsätter att slå ner på illegala företagsnominerade i Phuket

Phuket -

Thai Department of Special Investigation (DSI) har fortsatt att slå ner vad de säger mestadels är illegala ryssar, pakistanier och indier som använder thailändare illegalt som affärsnominerade i Phuket.

På torsdag (6 junith) tjänstemän från DSI ledda av Mr. Taweewat Surasit och Phuket-tjänstemän med husrannsakningsorder från Phukets provinsdomstol inspekterade flera redovisnings- och advokatkontor. Två platser är i Kathu och en annan verksamhet är i Rassada. De specifika namnen på företagen släpptes inte av relevanta myndigheter.

Herr Taweewat berättade för Phuket Express att de förra året hittade omkring 60 stora redovisningsföretag med illegala och hemliga utländska aktieägare. Många utlänningar från europeiska länder och Ryssland driver "i hemlighet" fastighets- och boendeföretag, sa Taweewat.

Samtidigt driver många pakistanier och indier "i hemlighet" restaurangföretag, sa Taweewat. Dessa företag har totalt genererat minst 200 miljoner baht men Taweewat varnade för att antalet inte har inkluderat fastighetsföretag ännu. DSI håller fortfarande på att samla in bevis för vidare utredning.

Phuket Express har sett en betydande mängd förvirring kring detta tillslag och ville ta en stund för att klargöra några saker.

En "nominerad" är i huvudsak när en utländsk medborgare "nominerar" en thailändsk medborgare att vara den juridiska licensinnehavaren och ägaren av ett företag på papper, vilket strider mot thailändsk lag kring utländskt företagsägande.

I verkligheten, i olagliga nominerade fall, är en utlänning eller grupp av utlänningar de enda ägarna och det thailändska namnet är vanligtvis bara en avlönad anställd utan några faktiska ägande eller affärsbeslut. Denna thailändska nominerade får vanligtvis extra pengar av de sanna ägarna för att vara den lagliga licensinnehavaren.

DSI slår inte ner på legitima juridiska affärspartnerskap eller gifta par där en utländsk medborgare har en laglig andel av ett företag enligt thailändsk lag. De riktar sig bara mot illegala nominerade, som trots att det är vanligt i Thailand och under en lång tid inte tillämpas, verkligen strider mot thailändsk lag.

Relaterad artikel:

I ett genomgripande tillslag kallat "Operation Nominee Sweep" har Central Investigation Bureau (CIB) arresterat totalt 104 personer, bestående av 67 ryska medborgare och 37 thailändare, för deras inblandning i ett stort nätverk av företag med utländska aktieägare.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.