Thailands regering introducerar visum för destination Thailand för digitala nomader och långtidsarbetare

Nationell-

Den 28 maj 2024 tillkännagav den thailändska regeringens talesman Chai Watcharong nya visumutfärdande åtgärder och riktlinjer för att främja turism och stimulera Thailands ekonomi efter ett regeringsmöte.

TPN Media varnar dock för att många specifika detaljer om visum och eventuellt extra krav och potentiella regler ännu inte har klargjorts eller släppts vid presstid och fortfarande väntar på att denna information ska släppas, som kommer att ske i början av juni.

Chai uppgav att det thailändska kabinettet hade godkänt genomförandet av en robust turistpolitik som svar på Thailands långvariga ekonomiska stagnation och lägre BNP-tillväxt jämfört med grannländerna. Den thailändska regeringen siktar på att påskynda denna politik inom 2024 för att generera minst tre biljoner baht i turismintäkter.

För att uppnå detta har det thailändska utrikesministeriet och relevanta myndigheter föreslagit tre proaktiva åtgärder för att underlätta utländska turister. Dessa inkluderar visumundantag för turism, affärer och korttidsarbete som nu tillåter vistelser på upp till 60 dagar, vilket utökar undantagslistan från 57 till 93 länder, inklusive Australien, Kanada, Frankrike och andra.

Dessutom kommer visum-vid-ankomstlistan att utökas från 19 till 31 länder, inklusive Kina, Indien, Mexiko och andra.

En ny visumkategori, Destination Thailand Visa (DTV), kommer att införas för långtidsinvandrade arbetare och digitala nomader, vilket möjliggör vistelser på upp till 180 dagar med en visumutfärdandeavgift på 10,000 XNUMX baht, giltig i fem år.

DTV-innehavare kan förlänga sin vistelse en gång med ytterligare 180 dagar med ytterligare 10,000 XNUMX baht i avgift och kan begära att ändra typen av visum inom landet, även om detta kommer att avsluta DTV:n.

DTV-sökande måste tillhandahålla ekonomiska bevis på en supporter eller garant med en kreditgräns på minst 500,000 XNUMX baht. Det kommer sannolikt också att finnas fler krav för detta visum, inklusive potentiella bevis på giltig anställning hos ett registrerat företag, släppt i början av juni.

DTV-visumet tillåter INTE "någon" digital nomad att stanna i Thailand i fem år, vilket felaktigt noterats av vissa medier. För att vara tydlig, när den väl erhållits kan den användas inom en femårsperiod, i 180 dagar, och förlängas en gång med ytterligare 180 dagar, med en anmälningsavgift på 10,000 XNUMX Baht varje gång. Efter att ha använts två gånger skulle DTV-visumet löpa ut. Som sagt kommer ytterligare krav att släppas inom en snar framtid av den thailändska regeringen och kan komma att ändras.

Det är också nästan säkert att det kommer att bli skattekonsekvenser för DTV-visumet, men detta har ännu inte klarlagts vid presstillfället.

Den thailändska regeringen godkände också kortsiktiga visumåtgärder för utländska studenter som tar en kandidatexamen eller högre på ett icke-immigrantvisum. Dessa studenter kan förlänga sin vistelse i upp till ett år efter examen för att arbeta och resa, förutsatt att de har ett giltigt certifikat från det thailändska ministeriet för högre utbildning, vetenskap, forskning och innovation.
För åtgärder på medellång sikt kommer regeringen att effektivisera koderna för icke-immigrantvisum och minska dem från 17 till 7 till september 2024.

Exakta detaljer för detta kommer att släppas inom de närmaste månaderna.
Dessutom kommer reviderade kriterier och villkor för långtidsvistelse för icke-immigrantvisum för pensionärer/expats som vill tillbringa sina senare år i Thailand också att träda i kraft i september 2024.

Även om inte alla detaljer om ändringar av pensionsvisumet har släppts vid presstiden, var en punkt som noterades att t.Sjukförsäkringskravet för visum för icke-invandrare (OA) kommer att minskas från 3,000,000 19 40,000 baht till nivåer före COVID-400,000 på XNUMX XNUMX baht för öppenvård och XNUMX XNUMX baht för slutenvård.

Dessutom kommer e-Visa-tjänster att utökas från 47 till 94 ambassader och konsulat för att omfatta alla thailändska ambassader, konsulat och handels- och ekonomikontor över hela världen senast i december 2024.

För långsiktiga åtgärder kommer förbättringen av systemet för elektroniska resetillstånd (ETA) för utlänningar som är undantagna från visum att vara fullt operativa i juni 2025.

TPN Media kommer att tillhandahålla ytterligare förtydliganden och information om dessa ändringar när de släpps. Vi vill också betona att informationen som släpps är preliminär och ännu inte slutförd av Thai Immigration eller relevanta ministerier och som ett resultat kan ändras.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.