Noggrant övervägande krävs för potentiell återkriminalisering av cannabis, säger Bhumjaithais partimedlem och ledare

Nationellt —

Den 17 maj 2024 uttryckte viceregeringens talesman Karom Phonphonklang, en medlem av Bhumjaithai-partiet, sin oro angående den potentiella omklassificeringen av cannabis tillbaka till en kontrollerad narkotikasubstans, vilket i huvudsak skulle återkriminalisera det.

Han hävdade vidare att många sektorer är emot detta drag och att noggrant övervägande är nödvändigt.

Herr Karom uppgav att cannabis har många fördelar när det är korrekt reglerat. Därför uppmanade han folkhälsoministeriet att genomföra en djupgående utvärdering för att bedöma den övergripande effekten av cannabis efter att det hade legaliserats under den senaste administrationen 2022.

Karom sade också att den föreslagna omklassificeringen av cannabis kan få mycket negativa konsekvenser, särskilt för företag som redan har investerat mycket i branschen.

"Vi måste vara försiktiga," betonade Mr. Karom. "Cannabis har både medicinskt och ekonomiskt värde. Med noggrann hantering kan det göra mer nytta än skada.”

På frågan om omklassificeringen av cannabis som narkotika kommer att skapa en konflikt inom koalitionsregeringen, sade Karom att medan varje parti har sin egen politik ligger det slutliga beslutet om omklassificering av cannabis hos Pheu Thai Party, som har flest platser i riksdagen. Emellertid sa Karom att Bhumjaithai-partiet "inte kommer att tiga" i frågan.

Samtidigt, samma dag, tog vice premiärministern och Bhumjaithais partiledare Anutin Chanvirakul upp farhågorna kring omklassificeringen.

Han uppmanade till ett noggrant övervägande av U-svängen på legaliseringen och varnade om cannabis verkligen blev olagligt igen, det kan kollapsa hela industrin värd miljarder baht, göra tiotusentals människor arbetslösa, stänga tusentals företag och tjäna miljoner av cannabisanvändare kriminella praktiskt taget över en natt och föremål för omfattande straffrättsliga straff och orimliga böter.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.