Den thailändska aktivisten Bung Thaluwang avled efter 108 dagar lång hungerstrejk i protest mot thailändska politiska aktivisters internering

Nationell-

Klockan 11:22, den 14 maj 2024, förklarades Netiporn Sanesangkhom, allmänt känd på thailändska som Bung Thaluwang, en politisk aktivist från Thaluwang, avliden i hjärtstillestånd efter att ha hungerstrejkat i cirka 108 dagar.

Den thailändska brottmålsdomstolen hade tidigare beordrat återkallelse av Bungs borgen i hennes Section 112, mer känd som Lese Majeste, för att ha genomfört en offentlig opinionsundersökning angående kungliga bilkortege/processioner, och Bung Thaluwang, 28, häktades den 26 januari 2024.

Bung Thaluwang ska dock ha genomfört en torr hungerstrejk för att protestera mot rättssystemet och för att få ett slut på frihetsberövandet av de som anklagats för politiska brott enligt sektion 112 och har varit inlagd på Thammasat sjukhus sedan dess.

Efter 110 dagars internering och 108 dagar i hungerstrejk, förklarades Bung avliden av Thammasat-läkare. Bung hade för avsikt att donera sin kropp till Thammasat University för medicinska studier och forskningsändamål, enligt hennes närstående.

Pannika Wanich, ledaren för det progressiva rörelsepartiet, uttryckte sina känslor på X angående Bungs fall genom att det thailändska samhället borde vara medvetet om att de som avviker från fredliga politiska åsikter inte förtjänar att dö eller hamna i fängelse. Alla har rätt till borgen, tillade Pannika. Vi borde alla lyssna på och acceptera olikheter i åsikter, även i politik eller hetsiga ämnen, sa Pannika.

"Vi är också människor. Vi bör bevara vår mänsklighet. Vila i frid, Bung”, skrev Pannika.

Bungs död kommer sannolikt att orsaka stora diskussioner och konsekvenser från politiska grupper i Thailand eftersom Lese Majeste förblir ett hett ämne, särskilt med den potentiella upplösningen av oppositionspartiet Move Forward Party över förslag att ändra, inte ta bort, Lese Majeste-lagarna.

Runt 3:00 idag svarade Thai Department of Corrections på påståendena från thailändska advokater för mänskliga rättigheter och andra grupper angående Bungs hungerstrejk och gav motstridiga uppgifter om hennes totala antal dagar i hungerstrejk, och angav att hon var, enligt dem , inte i hungerstrejk efter hennes förflyttning från Thammasat universitetssjukhus i april.

Avdelningen hävdade att hon konsumerade mat och vätska normalt när hon återvände från Thammasat universitetssjukhus. De angav dock inga specifika datum för denna information, och oppositionsgrupper har redan ifrågasatt detta uttalande.

Läs en liknande artikel om den thailändska försvarsministern som tar upp institutionsskydd efter studentaktivisters obstruktion av kungliga motorkader.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.