Thailands marina tragedi: Dugong dödsfall i Andamansjön

Thailand-

I en oroande miljöutveckling har Department of Marine and Coastal Resources (DMCR) i Thailand rapporterat dödsfallen av minst 20 dugonger i Andamansjön sedan början av 2024.

Dessa milda marina däggdjur, ofta kallade "havskor", har fallit under för olika hot, inklusive sjötrafik, fiskeaktiviteter och andra obestämda orsaker.

Trang, känd som en traditionell livsmiljö för dugonger, står inför en nedgång i sjögräsbäddar - den primära födokällan för dessa varelser. Stigande havstemperaturer har identifierats som en bidragande faktor till denna minskning.

På jakt efter näring har några dugonger migrerat till vattnet i Krabi och Phang Nga. Dessa områden är dock fulla av faror, eftersom dugongerna är ovana vid den livliga sjötrafiken och det pågående fisket.

Som svar på denna kris har DMCR utsett tio kritiska områden för intensifierade övervaknings- och bevarandeinsatser för att skydda den återstående dugongpopulationen och deras livsviktiga sjögräshabitat. Dessa områden inkluderar:

– **Tang Ken Bay** i Phuket
– **Pa Klok Bay** i Phuket
– **Klong Kean Bay** i Phang Nga
– **Mhak Island** i Phang Nga
– **Chong Lard** på Yao Island i Phang Nga
– **Tha Phom Bay** i Krabi
– **Ao Nang (Nang Bay)** i Krabi
– **Nam Mao Bay** i Krabi
– **Si Boya Island**, **Pu Island** i Krabi
– **Lanta Island** i Krabi

DMCR:s initiativ understryker det akuta behovet av att ta itu med de miljöutmaningar som Thailands marina liv står inför och att säkerställa överlevnaden för den utrotningshotade dugongarten.

Relaterad artikel:

Två dugonger hittades döda på en strand i Mueang Phang Nga-distriktet på lördagen (11 maj)th).

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.