Thailands premiärminister tar upp oro för omklassificering av cannabis mitt i koalitionsregeringens spänningar

Nationell-

Den 11 maj 2024 berättade Mr. Srettha Thavisin, den thailändska premiärministern som för närvarande besöker Kanchanaburi, för allmänheten om ryktena om att den föreslagna omklassificeringen av cannabis till en narkotika olaglig drog potentiellt kan orsaka interna konflikter mellan koalitionsregeringspartierna.

TPN täckte hela historien här om den thailändska premiärministerns förslag att kriminalisera och begränsa användningen av cannabis, vilket väckte oro bland pro-cannabisanhängare.

Enligt thailändska nationella medier ska Srettha ha berättat för allmänheten att han ännu inte hade pratat ut saker med Anutin Charnvirakul, inrikesministern, men det fanns ingen påstådd personlig intressekonflikt. Alla partier hade rätt att uttrycka sin åsikt och thailändare måste komma först, sa Srettha.

Om cannabis kriminaliserades som en narkotika olaglig drog, för att använda cannabis för medicinska och hälsomässiga ändamål, måste relevanta myndigheter studera detaljerna, tillade Srettha. Den thailändska folkhälsoministern Somsak Thepsuthin skulle dock ta upp frågorna till allmänheten ytterligare, anmärkte Srettha.

Tidigare har Srettha postat tacksamma meddelanden på X för att tacka Anutin efter hans uttalanden om saken, där Anutin sa att han stödde demonstranters rätt att protestera. Srettha hävdade att det inte skulle bli någon intern konflikt mellan koalitionsregeringspartierna.

Dessutom ska Srettha ha erkänt att han hade diskuterat frågor med Somsak för att granska gamla rapporter eftersom parlamentet hade godkänt avkriminaliseringen av cannabis 2022.

Srettha verkade ta ett steg tillbaka från sina tidigare hårda uttalanden om att bestämt göra cannabis till ett illegalt narkotika igen, och sa att Somsak och Folkhälsodepartementet skulle träffa alla inblandade parter, granska vetenskapliga och medicinska bevis om marijuana och göra eventuella ändringar baserat på på vad det thailändska folket totalt sett ville ha.

Han uppgav också att han skulle lämna ytterligare officiella meddelanden och uttalanden om eventuella förändringar av cannabis till folkhälsoministern.

Steget bakåt är inte en överraskning eftersom thailändska pro-cannabisaktivister har lovat gatuprotester och kraftfulla rättsliga åtgärder om den thailändska regeringen väljer att göra cannabis olagligt igen, med ett starkt stöd för aktivisterna överlag online.

Förändringen får inte komma i konflikt med andra partiers intressen och det thailändska folket måste komma först, betonade Srettha på X.

Samtidigt, den 12 maj, inspekterade thailändska nationella medier en marijuanaplantage i ett lokalt företag i Mueang, Nakhon Ratchasima, och fann att mer än 90 % av platsen var tom.

Montree Yiamsungnoen, ordförande för Korat Cannabis Lovers Community Enterprise Network, avslöjade offentligt att efter avkriminaliseringen av cannabis 2022 registrerade sig mer än 1.1 miljoner människor för att få rättigheterna att äga och odla marijuana.

Som ett resultat blev Community Enterprise Network som tidigare undertecknat ett MOU med den offentliga sektorn för lagligt tillstånd att odla cannabis, totalt 14,000 XNUMX individer över hela Thailand, kraftigt påverkat när marijuana svämmade över marknaden, sa Montree.

Det förväntade initiala priset för cannabisblomställningar var satt till mer än 100,000 5,000 baht per kilogram, men det nuvarande priset var XNUMX XNUMX baht per kilogram, anmärkte Montree.

Community Enterprise Network kämpade och hade inget annat val än att lämna 90 % av området tom eftersom jordbruksprodukter knappast kunde säljas på marknaden. Montree vädjade till regeringen att kompensera för skadan från avkriminaliseringspolitiken för cannabis.

När det gäller förslaget att omklassificera cannabis till en narkotika olaglig drog, stödde Montree starkt förslaget eftersom antalet cannabisförsäljare på marknaden skulle minska drastiskt förutom vissa statligt licensierade gårdar som hans egen och marknadspriset gradvis skulle återhämta sig. Men regeringens marknadsföringsstöd behövdes verkligen särskilt på de medicinska och internationella marknaderna, sa Montree.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.