Thailändska cannabisförespråkare utmanar premiärministerns förslag, kräver vetenskapsbaserat beslutsfattande

Nationell-

Den 9 maj 2024 svarade Prasitchai Nunual, generalsekreteraren för nätverket för Shaping the Future of Thai Cannabis, på den thailändska premiärministerns uttalande angående ett förslag om omklassificering av cannabis som en typ 5-narkotisk drog.

Tidigare tog Thailands premiärminister Srettha Thavisin upp narkotikafrågor och förespråkade en omklassificering av cannabis som en typ 5 narkotika olaglig drog.

Som svar på uttalandet uttryckte Anutin Charnvirakul, vice premiärminister och inrikesminister, sin åsikt och väckte oro över frågorna.

Debatten bör fokusera på för- och nackdelar med cannabis baserat på logik och information, inte på en persons åsikt eller politik, sa Anutin.

Samma dag avslöjade Prasitchai offentligt att nätverket insisterade på att för att klassificera något som en narkotika olaglig drog, måste det använda vetenskaplig information som en indikator.

Prasitchai bad det thailändska folkhälsoministeriet att offentliggöra statistisk och vetenskapligt faktainformation som jämför för- och nackdelar med cannabis, alkoholhaltiga drycker och cigaretter.

Om den faktiska informationen baserad på vetenskap avslöjade att cannabis för det mesta var ofarligt och dess effekter inte överdrivits av motsatta grupper av människor, borde lagbestämmelser och slutgiltiga lagar utarbetas specifikt för att kontrollera användningen av cannabis i Thailand, men växten bör inte tillverkas en narkotika eller recriminalized, uppgav Prasitchai.

Men de faktiska syftena med omklassificeringsförslaget påstods vara att stödja en grupp specifika kapitalister i Pheu Thai-partiet, hävdade Prasitchai. Monopolet på cannabisplantager behövde en laglig licens auktoriserad av specialister, av denna anledning måste konsumenter köpa sina produkter som endast säljs på den thailändska marknaden, anmärkte Prasitchai, som vissa alkoholhaltiga märken i Thailand.

Nätverket för Shaping the Future of Thai Cannabis skulle ta upp sina bekymmer till folkhälsoministern om sju dagar.

Men om regeringen insisterar på att omklassificera cannabis orättvist utan indikation, skulle nätverket hålla en protest i regeringshuset den 9 juni som 2-årsdagen av avkriminaliseringen av cannabis, sade Prasitchai.

Samtidigt avslöjade Anutin Charnvirakul, vice premiärminister och inrikesminister, som för närvarande besökte Phuket, offentligt för thailändska nationella medier sina ytterligare tankar om den thailändska premiärministerns förslag.

Det var oundvikligt för cannabissupportergrupper att protestera mot förslaget eftersom de investerade mycket i marijuanaföretag. För att ändra politiken bör regeringen lyssna på deras röster och överväga alla partiers fördelar, sa Anutin.

Thailändska nationella medier frågade Anutin om förändringarna skulle initiera konflikt med koalitionsregeringspartierna eller inte. Anutin sa att konflikten inte borde inträffa eftersom cannabispolitiken stod i regeringens uttalade policyförklaring till parlamentet, som betonade användningen av cannabis för medicinska och hälsomässiga ändamål för att öka landets ekonomiska värde.

För att omklassificera cannabis till en narkotika olaglig drog måste förslaget gå igenom överläggningar från Narkotikastyrelsen och Narkotikastyrelsen och få inköp från cannabisföretagare och allmänheten, möjligen genom en folkomröstning, tillade Anutin. Folkets röster måste höras och att förbjuda cannabis baserat på en persons åsikt, till och med premiärministern, var inte demokratiskt.

Herr Somsak Thepsuthin, den nuvarande folkhälsoministern, och andra kommittémedlemmar som också var närvarande vid mötet för att diskutera avkriminaliseringen av cannabis 2022 borde granska rapporter och ompröva varför cannabis legaliserades, anmärkte Anutin.

Anutin hävdade att Bhumjaithai-partiet hade information baserad på fakta för folkhälsoministern att överväga. Regeringen bör överväga allmänhetens nytta och gå vidare därefter.

Alla parter ansåg allmänhetens intresse, därför var det nödvändigt att stödja varandra. Cannabispolitik fanns också i regeringens uttalade policyförklaring när Bhumjaithai-partiet gick med i det styrande partiet. Även om inte alla partimedlemmar höll med om cannabispolitiken, måste de respektera varandras partiers politik som alltid gjorde Bhumjaithai-partiet, Anutin avslutats.

Läs en ny artikel om nätverket för Shaping the Future of Thai Cannabis-rörelsen.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.