Myndigheterna i Phuket slår till mot 17 företag som misstänks för ryskt ägande och använder thailändare som illegala kandidater

Phuket, Thailand – Central Investigation Bureau (CIB) har genomfört räder mot 17 företag i Phuket med misstankar om att thailändska medborgare har agerat som illegala nominerade för ryska individer som misstänks vara de verkliga företagsägarna.

Utredningen utlöstes av rapporter om bedräglig verksamhet, där misstänkta felaktigt hävdade anknytning till den provinsiella elmyndigheten. Offren ska ha tvingats att ladda ner en applikation som gjorde det möjligt för de misstänkta att få kontroll över sina mobiltelefoner. Därefter överfördes medel på totalt över 500,000 XNUMX baht från offren till de misstänkta. Dessa illa tagna vinster omvandlades sedan till kryptovaluta via en rysk mellanhand, säger CIB.

Under loppet av sin utredning upptäckte polisen att en av de främsta ryska misstänkta hade tagit ut häpnadsväckande 186 miljoner baht från sina bankkonton under en fyramånadersperiod, från juli 2023 till november 2023. Den misstänkte misstänks nu för penningtvätt.

Intressant nog har den ryska individen i exemplet ovan ett giltigt arbetstillstånd som anställd i ett Phuket-baserat företag. Ytterligare granskning avslöjade dock att detta företag inte var verkligt i drift. Det visade sig vara gemensamt ägt av två thailändska kvinnor och en rysk kvinna, som ingår i ett nätverk av 38 andra företag.

Onsdagen den 3 april verkställde myndigheterna husrannsakningsorder på de inblandade företagen. Två thailändska kvinnor erkände sina roller som facilitatorer för att registrera dessa enheter, som påstås tillhandahålla visumtjänster och annan utlänningsrelaterad affärsverksamhet. I verkligheten var dessa företag bara fronter, som användes för att skapa bedrägliga dokument för utländska medborgare, sa CIB.

De misstänkta har gripits och står nu inför anklagelser relaterade till förfalskad dokumentation och agerande som nominerade för utlänningar. Phuket Express har avstått från att avslöja namnen på de ryska misstänkta och de inblandade företagen, eftersom utredningen fortfarande pågår av CIB.

Relaterade artiklar:

Department of Special Investigation (DSI) gjorde en razzia mot ett redovisnings- och advokatföretag i Chalong för att de påstods vara en illegal nätverksnominerad för utlänningar med ett hundra miljoner bahts totala skadestånd.

Den thailändska polisen undersöker biluthyrningsföretag i Thalang-distriktet för potentiella olagliga metoder. Utredningen, som leds av region 8:s polischef, överstelöjtnant Suraphong Thanomjit, fokuserar på misstanken om att utländska företagsägare kan använda thailändska medborgare som stand-ins för att uppfylla lagkrav.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.