Bästa nationella Thailand-berättelser från den senaste veckan: firande av kinesiskt nyår och mer

Här är en titt på de bästa NATIONAL Thailand-historierna, valda av vårt Pattaya News/TPN-landslag, från den senaste veckan, måndagen den 5 februari till söndagen den 11 februari 2024.

De är inte på någon speciell nivå av betydelse utan är listade i ordning efter publiceringsdatum.

Låt oss komma igång och se vilka de bästa berättelserna var!

  1. Bangkoks Chinatown myllrar för närvarande av det storslagna firandet av det kinesiska nyåret 2024, som markerar 49-årsdagen av de diplomatiska förbindelserna mellan Thailand och Kina.

Månnyåret, som markerar Drakens år, börjar idag (10 februari), och har stor betydelse för thailändare med kinesiskt arv.

Thailand kommer att se en ökning med 44.3 % i de totala reseutgifterna för inkommande bokningar när man jämför årets kinesiska nyårsfest (CNY) med 2023:s CNY-period, med utgifterna för utgående resenärer som ökar med 70.8 %.

Gott kinesiskt nytt år, Drakens år, till alla!

2. Chai Watcharong, den thailändska regeringens talesman, avslöjade offentligt ett tillkännagivande från det thailändska kulturministeriet om World Songkran Festival i 76 provinser över hela Thailand med start från 1 april till 21 april 2024.

Markera dina kalendrar och förbered dig på att bli bländad! Den efterlängtade Siam Songkran Music Festival 2024 kommer att explodera på scenen och äger rum från 12:e till 15:e april i RCA CENTRAL PARK, Bangkok, Thailand.

Thapanee Kiatphaibool, guvernören för Thailands turistmyndighet (TAT), gav ett uttalande om ett förberedande möte för World Songkran Festival i samarbete med kulturministeriet, inrikesministeriet, den privata sektorn och relevanta myndigheter. Mötet är planerat att äga rum nästa vecka.

Reaktionerna på sociala medier på en längre Songkran var blandade, med turister som kom till festivalen i allmänhet positiva men många expats negativa.

3. Prayut Phetkhun, talespersonen för riksåklagarens kontor, avslöjade offentligt detaljer om ett rättsfall som involverade Thaksin Shinawatra, i avsnitt 112 i strafflagen för påstådda brott mot monarkin, daterat till den 21 maj 2015, i Seoul, Sydkorea.

Thaksin kan villkorligt släppas så tidigt som den 18 februari, men detta kan i teorin leda till att han omedelbart arresteras igen.

4. Mr. Phumtham Wechayachai, vice premiärminister och handelsminister, utfärdade en order till det thailändska departementet för immateriella rättigheter (DIP) att utreda ett fall där thailändska elefantbyxor importerades illegalt från Kina och grannländerna och såldes på populär turist attraktioner till lägre priser.

Uppståndelsen kring elefantbyxor var över hela sociala medier förra veckan, med många läsare som helt enkelt inte såg vad som var grejen med dem.

Det var allt för den här veckan, var säker!

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The TPN National News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.