Den thailändska regeringen försenar det föreslagna förbudet mot cannabis för att söka mer input

FOTO: MGRONLINE

Nationellt —

Den föreslagna lagstiftningen som skulle förbjuda rekreationsanvändning av cannabis i Thailand har försenats av regeringen för att samla in ytterligare offentlig feedback, enligt folkhälsominister Cholnan Srikaew.

Efter tisdagens regeringsmöte meddelade minister Cholnan att folkhälsoministeriet kräver mer tid för att samla in perspektiv på det föreslagna lagförslaget. Denna fördröjning förhindrar att den omedelbart överlämnas till kabinettet för övervägande.

Folkhälsoministern hade enligt uppgift skyndat på lagförslaget att försöka få det att passera efter klagomål på nätet om folk som röker på en Coldplay-konsert förra veckan.

Det föreslagna förbudet återspeglar premiärminister Srettha Thavisins kampanjlöfte från maj 2023 att begränsa cannabisanvändning till medicinska och hälsorelaterade ändamål. Denna hållning uppstod från påstådd oro över potentiella beroenderisker i samband med rekreationsbruk.

Trots förseningen har minister Cholnan tidigare hävdat att det reviderade lagförslaget om kontroll av cannabis och hampa kommer att prioritera medicinsk behandling som den enda legitima användningen av växterna samtidigt som det uttryckligen förbjuder någon form av rekreationskonsumtion.

Förseningen skulle sannolikt tillåta mer feedback från pro-cannabisgrupper och för att lösa farhågor över vissa delar av lagförslaget, såsom en föreslagen böter på 60,000 XNUMX baht för att ha blivit ertappad med att använda cannabis för fritidsändamål eller exakt hur ett förbud mot att använda cannabis för fritidssysselsättning i ens privatliv hemmet skulle verkställas rättvist.

Det är oklart när utkastet till lagförslag skulle gå vidare igen, noterar TPN media. Även om det thailändska kabinettet skulle godkänna lagförslaget, skulle det behöva gå igenom parlamentet och få majoritetens stöd för att antas som lag. Detta är inte garanterat eftersom Bhumjaithai-partiet och Move Forward Party båda har uttryckt betydande oro över delar av lagförslaget.

Räkningen har diskuterats mellan motstående grupper i månader, som vi rapporterade här, med många oroade över hur det skulle genomföras och vad det skulle betyda för Thailands tusentals apotek och cannabisbutiker. Känslorna har varit höga mellan både de som stöder och motsätter sig legal cannabis och kommer sannolikt att fortsätta tills de olika fraktionerna kan hitta en gemensam grund och kompromissa.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Hjälp till att stödja The Pattaya News 2024!

Behöver du medicinsk eller reseförsäkring för din resa till Thailand? Vi kan hjälpa!

Tanakorn Panyadee
Den senaste översättaren för lokala nyheter på The Pattaya News. Aim är en tjugotvååring som för närvarande bor och studerar sitt sista år på college i Bangkok. Intresserad av engelsk översättning, berättande och entreprenörskap, tror han att hårt arbetande är en oumbärlig del av varje framgång i denna värld.