Thailands tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra benådad officiellt bekräftar thailändsk justitieminister

Nationell-

Den 13 februari 2024, Pol. Överste Thawee Sodsong, den thailändska justitieministern, bekräftade den officiella benådningen av den förre thailändska premiärministern Thaksin Shinawatra enligt lagar och förordningar från det thailändska kriminaldepartementet.

Benådningskommittén godkände listan över personer som är berättigade till benådning, som föreslagits av generaldirektören för kriminalvårdsavdelningen. Detta beslut fattades eftersom Thaksin uppfyllde kriterierna för att vara allvarligt sjuk, handikappad eller över 70 år, konstaterade justitieministern.

Listan omfattade totalt 945 personer, varvid kommittén godkände 930 namn, enligt justitieministern.

Den thailändska justitieministern påpekade att denna process var rutin och att benådningsbestämmelserna har pågått sedan 2003, med totalt 2,240 XNUMX personer benådade. Ministern sa att det inte fanns några särskilda hänsyn till Thaksin och att han inte behandlades med någon favoritism eller gavs några undantag.

Efter det thailändska regeringsmötet idag (13 februari) tog Mr. Srettha Thavisin upp oro över potentiellt motstånd mot benådningen. Srettha lyfte fram Thaksins betydande bidrag till nationen under hans tid som Thailands premiärminister och underströk att hans återkomst till civil status markerade en stängning för tidigare kontroverser.

Som svar på frågor om det exakta datumet för Thaksins frigivning, uppgav Srettha att han inte fick specifik information och att processen skulle följa rättsliga förfaranden som beskrivs av Royal Pardon, Department of Corrections.

När det gäller framtida engagemang med Thaksin för råd, uttryckte Srettha öppenhet för dialog med individer, oavsett politisk tillhörighet, som har bidragit till nationens välfärd.

Srettha betonade vikten av att utnyttja mångsidig expertis inom styrning till gagn för landet.

Läs relaterade artiklar om den tidigare thailändska premiärministern Thaksin Shinawatra:

Thailändska rättstjänstemän tilltalar Thaksin Shinawatras medicinska behandling och potentiella villkorlig frigivning: uppfyller kriterierna, men ytterligare processer under granskning

Thailands tidigare premiärminister Thaksin Shinawatra åtalas för påstådda brott mot monarkin

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.