Thailand firar 21 dagar av Songkran i april? Verkligen?

Under de senaste dagarna har tillkännagivanden kommit ut som verkar ha lett till ren terror hos vissa thailändska expats, och den thailändska regeringen säger att årets Songkran kommer att bli den största någonsin.

Detta tillkännagivande, som vi behandlade här, har att göra med att UNESCO officiellt erkänner evenemanget som ett kulturellt världsarv och Thailand i hopp om att ytterligare locka evenemanget till turister på global nivå.

Närmare bestämt orsakade uttalandet att evenemanget skulle firas från den 1:a till den 21:a april i Thailand mycket panik och mycket förvirring. Det berodde mest på att många fruktade att detta innebar 21 dagars vattenkastning.

För de som inte känner till är Songkran det thailändska nyåret, även känt som vattenfestivalen, och Thailands största helgdag. Det är välkänt för många olika kulturella och religiösa aktiviteter och ger thailändare årets längsta semesteruppehåll. För många thailändare, särskilt de som arbetar i Bangkok, är det den här tiden på året de återvänder hem för att träffa sina familjer i sina hemprovinser.

Naturligtvis är det också känt, särskilt i turistområden, för vilda vattenslagsmål, konserter och fester... även om thailändska tjänstemän fortsätter att tona ned denna roll. För det mesta i alla fall.

Under Covid-19-pandemin avbröts festivalen helt 2020 och 2021 och 2022 förbjöds vattenlek och kastning och endast religiösa funktioner var tillåtna, till glädje för vissa läsare som starkt ogillar denna del av festivalen (även om det är populär bland många turister, särskilt påverkare på sociala medier och yngre turister).

Förra året kom dock vattenspelet tillbaka och kommer också att vara en del av årets festival, ja, Thailand marknadsför den till och med i princip öppet, med vetskapen om att den lockar många turister. För att vara rättvis kan det vara en svår period för de som bor och arbetar heltid, särskilt i Pattaya där vattenleken ofta varar ungefär en vecka.

För några månader sedan några framstående thailändska tjänstemän sa att festivalen skulle pågå hela april, men igen, kritik och panik följde runt om detta innebar en månad av vattenkastning.

I grund och botten är de 21 dagarna av Songkran inget nytt. Olika delar av Thailand har firat festivalen på olika dagar av olika anledningar i decennier. Pattayas stora dag är till exempel den 19 april, delvis för att uppmuntra inhemsk turism efter de officiella nationaldagarna.

De officiella nationella dagarna kommer förresten att vara 13-15 april, med helgdagar som löper till 16:e. Pattaya, som vanligt, kommer troligen att köras från den 12:e till omkring den 19:e.

När det gäller de 21 dagarna är tankeprocessen bakom detta INTE 21 dagars vattenkastning. Istället är det bäst att tänka på det som julen, där dekorationer, musik, kulturpresentationer etc. kommer att äga rum under hela månaden. Idén för Songkran är liknande, med evenemang som föreslagits över hela Thailand från 1 april till 21 april, nästan alla fokuserade på religiösa, kulturella och traditionella arvsaspekter.

Ja, det kommer fortfarande att vara vattenlek, men enligt thailändska tjänstemän kommer det att vara begränsat till de officiella dagarna och inte hela treveckorsperioden.

Så, för tillfället, Läsarna kan vara lugna över att detta inte betyder 21 dagars vatten som kastas över Thailand. Oavsett vilket kommer många av våra vanliga läsare och expats troligen att planera att antingen stanna inomhus eller till och med lämna Thailand under festivalen, medan massor av turister, inhemska och utländska, anländer.

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Prenumerera
Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.