Thailands folkhälsominister avslöjar ett nytt lag om cannabis och hampa, som prioriterar medicinsk användning samtidigt som man tar itu med rekreationsproblem

Nationell-

Den 6 februari 2024 uttalade Dr. Cholnan Srikaew, den thailändska folkhälsoministern, offentligt att det nya lagförslaget om cannabis och hampa är redo att presenteras vid det thailändska regeringsmötet nästa vecka.

Det nya lagförslaget om cannabis och hampa har tidigare diskuterats bland aktivister om innehåll som behövde klarhet från den thailändska regeringen.

Dr. Cholnan avslöjade offentligt innehållet i det nya lagförslaget och sa att det ändrades för att vara i linje med huvudmålet för den nuvarande regeringens policyuttalande till parlamentet, att endast tillåta marijuana att användas för medicinska och hälsomässiga ändamål.

Innehållet avslöjade att om marijuana användes på andra orelaterade sätt, såsom rekreations- och underhållningsändamål, ansågs det vara missbruk och kunde leda till lagliga påföljder och böter, anmärkte Dr. Cholnan. En föreslagen böter för fritidsbruk är 60,000 XNUMX baht, konstaterar TPN Media.

När det gäller definitionen av vad brottsbekämpande myndigheter och tjänstemän skulle överväga som fritidsanvändning, sa Dr. Cholnan att om människor använder marijuana för "nöjes skull" skulle det anses vara rekreationsmässigt.

Samtidigt är cannabisbutiker som främjar användningen av marijuana inte olagliga så länge de verkar under statligt tillstånd att endast använda det för medicinska och hälsomässiga ändamål. Men ordet "för hälsan" var väldigt vagt och drycker som innehöll cannabis som säljs i närbutiker skulle behöva bevisa om de användes av hälsoskäl eller inte, sa Dr. Cholnan.

Dr. Cholnan nämnde också ett fall vid den senaste Coldplay-konserten i Rajamangala Stadium, Bangkok, som rapporterade användningen av marijuana av många besökare. Användningen av marijuana var en komplicerad fråga som Folkhälsoministeriet var mycket fokuserat på för att skydda alla människor, sa Cholnan.

Men de nuvarande lagarna säger inte att det var olagligt att använda marijuana för rekreationsändamål, endast rökning i offentliga områden kunde betraktas som liknande för närvarande, så lagliga anklagelser kunde inte gälla Coldplay-incidenten, sade Dr. Cholnan.

TPN media noterar att även om regeringen godkänner förslaget till lagförslag, kommer det att behöva gå igenom olika parlamentsdiskussioner innan det blir lag.

Den här artikeln dök ursprungligen upp på vår systerwebbplats The Pattaya News.

Prenumerera
Kittisak Phalaharn
Kittisak har en passion för outgoing hur tufft det än blir, han kommer att resa med en äventyrlig stil. När det gäller hans intressen för fantasy är detektivgenrer i romaner och sportvetenskapliga böcker delar av hans själ. Han arbetar för Pattaya News som den senaste skribenten.