Kan Thailand verkligen införa ett Schengen-visum för delar av Sydostasien?

Under de senaste dagarna har Thailands premiärminister, Srettha Thavisin, gjort det klart att han avser att driva planerna för ett banbrytande Schengen-visum (men med några stora skillnader, läs vidare) visum för Thailand och delar av Sydostasien.

Vi täckte det ursprungliga tillkännagivandet som du kan läsa här i vår tidigare artikel om du inte är bekant med förslaget och ämnet innan vi fortsätter med våra tankar.

Detta förslag är också på många sätt ett systerförslag till Thailands turistmyndighets plan att förlänga 90 dagars turistvisum från bara Ryssland till många fler länder, såsom Storbritannien och USA, som vi diskuterade här i den här artikeln.

Det är också en del av en övergripande strategi från premiärminister Srettha och den ganska nya regeringen att göra det så enkelt för turismen som möjligt och att ta bort alla potentiella hinder för turismen, såsom förslaget för att äntligen bli av med det impopulära försäljningsförbudet för alkohol på eftermiddagen i Thailand, som vi diskuterade här.

Thailand ingick också nyligen ett avtal med Kina för att tillåta ömsesidigt visumfritt inträde, i hopp om att minska eventuella hinder för kinesiska besökare att komma till Thailand.

Idén med ett Schengenvisum är inte ny och har diskuterats tidigare men det finns uppenbarligen många potentiella hinder att övervinna för att gå vidare med ett sådant förslag. Srettha har dock visat en vilja att göra det. Han hade nyligen diskussioner med laotiska myndigheter kring detta ämne och med Kambodjas ledare som besökte denna vecka Srettha uttalade till media att det delade viseringsprogrammet skulle vara ett av de främsta diskussionsämnena tillsammans med luftföroreningar.

Förslaget, och vi vill klargöra att det bara är ett förslag och inte en garanti eller något hugget i sten, skulle se besökare till Thailand också få besöka Kambodja, Myanmar, Laos, Vietnam och Malaysia på ett visum och en stämpel. Till skillnad från Schengen skulle turisten behöva åka genom Thailand först som ett slags HUB, och kunde inte få samma delade visum genom att till en början resa in i ett av de andra länderna. Detta skulle också lägga lejonparten av arbetet på Thailand för säkerhetskontroll av besökare men skulle också undvika att människor potentiellt väljer det land med de lättaste inresebegränsningarna för att sedan besöka de andra, ett vanligt tidigare problem med Schengenvisumet.

Tidiga diskussioner har enligt uppgift varit positiva men det finns mycket arbete att göra och en hel del bekymmer (särskilt kring potentiellt att inkludera Myanmar, vars juntaledda regering inte är officiellt erkänd av de flesta andra regeringar och som huvudsakligen är engagerad i ett inbördeskrig på flera fronter.)

Responsen från TPN Media-läsare på våra sociala mediekanaler var nästan allmänt positiv, även om vissa väckte oro för att visumet kan kosta pengar och stoppa fritt inträde till Thailand. Detta är naturligtvis bara spekulationer.

Kunde Thailand verkligen göra detta och införa denna typ av visum? Ja, och Srettha som har en bakgrund från näringsliv och inte politik gör det till en prioritet. Men kommer det att hända? De återstår att se men vi kommer att fortsätta att täcka denna spännande historia här på TPN media. Berätta för oss vad du tycker genom att maila oss på [e-postskyddad].

Den ursprungliga versionen av denna artikel dök upp på vår systerwebbplats, The Pattaya News, som ägs av vårt moderbolag TPN media.

Goongnang Suksawat
Goong Nang är en nyhetsöversättare som har arbetat professionellt för flera nyhetsorganisationer i Thailand i många år och har arbetat med The Pattaya News i mer än fyra år. Specialiserat främst på lokala nyheter för Phuket, Pattaya, och även vissa nationella nyheter, med tonvikt på översättning mellan thailändska till engelska och att arbeta som en mellanhand mellan reportrar och engelsktalande skribenter. Kommer ursprungligen från Nakhon Si Thammarat, men bor i Phuket och Krabi förutom när man pendlar mellan de tre.